А1 отчита нарастващ трафик и рекордни стойности през своята мобилна

...
А1 отчита нарастващ трафик и рекордни стойности през своята мобилна
Коментари Харесай

Трафикът през мобилната мрежа на А1 продължава да расте и регистрира рекордни стойности през празниците


А1 регистрира възходящ трафик и рекордни стойности през своята мобилна мрежа през миналите празници. Най-много интернет трафик е генериран на 1 януари – съвсем 800 000 GB, което е с 48% повече по отношение на 1 януари 2021 година. Клиентите на телекома са употребявали повече мобилни услуги по отношение на предходната година и през останалите празнични дни като се записва нарастване от 48% на Бъдни вечер, 50% на Коледа и 47% на 31 декември 2021 година.

Тенденцията на ускорено приемане на цифровите технологии от началото на 2020 година продължава и все по-голяма част от потребителите употребяват мобилната мрежа на телекома, с цел да поддържат връзка, да се забавляват и осведомят през празниците. Общо генерираният трафик през тези четири дни в мрежата на А1 е в размер от близо 2 700 000 GB. Данните на телекома демонстрират растеж на генерирания трафик както на 4G от 58%-61% през четирите дни, по този начин и на 5G, където се следи непрекъснато нарастване от старта на 5G ULTRA.

Снимка: А1


Нарастващият трафик изисква и непрекъснато развиване на мобилната мрежата, с цел да могат клиентите да останат свързани със скорости над 1 000 Mbps. През миналата година А1 е вложила 130,7 млн. лв. в своята мобилна мрежа, в това число за честоти и такси към страната, а през актуалната компанията възнамерява вложения на стойност 109 млн. лв., от които 40,9 млн. лв. са планувани за разширение на 5G ULTRA мрежата на телекома, защото тя записва максимален растеж на трафика със своите гигабитови скорости.

Отличните характерности на 5G ULTRA в над 75 града и курорта се реализират посредством потреблението на 5G решение, което разчита на честотна лента с широчина 100 MHz. По този метод 5G ULTRA употребява допустимо най-ефективно честотния набор и обезпечава по-голям потенциал за клиентите и в пъти по-големи скорости на събаряне и качване на данни по отношение на 4G. В края на 2021 година междинната скорост в 5G ULTRA е била към 3,5 пъти по-бърза от тази в 4G мрежата на телекома.

Резултатите от потреблението на мобилната мрежа на А1 в празничния интервал демонстрират, че и огромна част от потребителите са избрали да пътуват, което не им е попречило да останат свързани с интернет и в контакт със своите близки и другари. В Пампорово е регистриран 206% растеж на интернет трафика и 144% растеж на изговорените минути на 1 януари по отношение на различен претрупан ден – 18 декември с началото на ски сезона в страната. Останалите зимни курорти у нас също записват съществено нарастване на първия ден от Нова година: в Банско е регистриран 174% растеж на трафика и 86% растеж на диалозите, а в Боровец 101% растеж на трафика и 85% на диалозите.

Снимка: А1


Същото се следи и в по-големите градове, като Ловеч с 28% растеж на трафика и 46% на диалозите на 1 януари 2022 година по отношение на 18 декември 2021 година Габрово и Монтана са генерирали 28% нарастване на трафика, а Варна 25% растеж. Единственият град, в който се следи спад на интернет трафика, само че не и на диалозите, е София. За сметка на това в Софийска област е регистриран 22% растеж на трафика. В останалите огромни градове е записано нарастване и по двата индикатора, само че в по-малка степен по отношение на курортите.

Традиционно най-вече диалози са извършени на 1 януари или над 50 млн. минути, а идващият ден, в който консуматори са общували най-вече по телефона, е Коледа с близо 45 млн. минути.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР