[А1 България] Най-големият български телеком по брой абонати – А1

...
[А1 България] Най-големият български телеком по брой абонати – А1
Коментари Харесай

"А1 България" отчита двуцифрен ръст на приходи и печалба през третото тримесечие

[А1 България] Най-големият български телеком по брой клиенти – " А1 България ", регистрира следващо тримесечие растеж във финансовите си резултати. За интервала юли - септември 2019 година приходите му нарастват с 11.8% на годишна база до 122 млн. евро. Печалбата преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA) също се усилва с двуцифрени темпове, като растежът е още по-осезаем – с 13.6% до 49.8 млн. евро, излиза наяве от финансовия доклад на компанията майка на българския телеком – австрийската A1 Telekom Austria Group.

Силно нагоре

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Средният доход от клиент (ARPU), което е един от най-важните финансови индикатори за телекомите, също бележи дълготраен и освен това ускоряващ се напредък. През третото тримесечие той доближава 5.9 евро, като се усилва с 12.5% по отношение на година по-рано. За съпоставяне - за интервала април - юни покачването беше с 8%.

Броят на клиентите на мобилни услуги на компанията към края на деветмесечието е 3.92 млн. при 4.02 млн. за същия интервал на 2018 година Спрямо второто тримесечие обаче цифрата се е нараснало с 86 хиляди броя.

Средният доход от закрепена линия (ARPL) също пораства – с 6.9% до 13.4 евро. Абонатите на закрепени услуги са 1.04 млн. към края на септември при 1.02 млн. година по-рано.

Във всички сегменти

Разбивката на приходите демонстрира, че положителното показване през миналото тримесечие е било във всички съществени посоки от активността на телекома. Приходите от мобилни услуги, които образуват над половината от общия оборот, порастват с 9.2% до 68.6 млн. евро, а постъпленията от закрепени услуги (телевизия и интернет) скачат със 17.1% до 30.2 млн. евро. Продажбите на устройства нарастват с 16.2% до 22.1 млн. евро.

В началото на юли Комисията за защита на конкуренцията стартира инспекция на сигнали за нелоялна конкуренция от страна на " А1 България " поради платените й спортни канали. В понеделник на интернет страницата на регулатора беше оповестено взетото в края на предходната седмица решение по случая, от което излиза наяве, че комисията не е разкрила нарушавания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР