А който не си слага колана в автобуса, шофьорът да

...
А който не си слага колана в автобуса, шофьорът да
Коментари Харесай

Тотален контрол с камери и събиране на глобите

А който не си поставя колана в рейса, водачът да може да го смъква - единствено по този начин ще понижим фрапантно починалите

ПЪРВО, да кажем, че отминалата неделя, 19 ноември, беше ден за възпоминание на жертвите от произшествия. Този международен ден се отбелязва в целия свят - тъй като казусът не е единствено български, той е общоевропейски и международен. Дневно в света умират към 3500 души от произшествия. Това е мотив да изкажем нашата поддръжка за тези наши близки и познати, които са изгубили свои близки в произшествия.

Последната седмица беше извънредно наситена с произшествия със починали хора. Това се случи в сектор, който всички знаят, че е сериозен, че е черен. Само преди 1 година отново в региона на Микре стана злополука с рейс на община Лясковец, имаше починали.

Две неща може да се създадат в този така наречен черен сектор. Като цяло пътят е добър, има маркировка, нови знаци, само че за 6 година в България не е купена нито една камера за надзор на пътя. Няма по какъв начин да сложим патрулка със светещи фарове на всеки завой, само че може да сложим камера на всеки завой. И с цел да бъдат ефикасни тези камери и да засичат превишена скорост, погрешно изпреварване, нахлуване в насрещното, секване на двойна непрекъсната линия, тя би трябвало да бъде обвързвана в една цялостна система за административнонаказателна активност. Което значи когато се установи нарушаване с камерата, да бъдем сигурни, че лидерът ще бъде глобен. А това може да стане, в случай че има обединен център за обработка на данните. И да има наложителност на наказванията. За страдание, всяка втора санкция не се заплаща и това мултиплицира държанието на пътните хулигани.

Второто, което може да се направи и се отнася до сигурността на пътуващите в рейсовете - там всеобщо не се употребяват колани от пасажерите. Една част от рейсовете имат, само че и там, където имат, те не се употребяват. Питам Пътна полиция да вземем за пример спряла ли е рейс да ревизира всички ли са с сложени колани? И глобила ли е нарушителите? А и в Европа, и у нас е наложително пасажерите в рейса да са с колан, само че никой не ги ревизира.

Има компании, които съблюдават прецизно това - водачите ревизират преди потегляне дали всички пасажери са с сложени колани. Но не всички го съблюдават. Но евентуално би трябвало да създадем законодателна смяна - когато някой е без колан, водачът да има право да го смъкна.

Защото тези 9 души, които починаха с рейса от Перник, те най-вероятно не са употребили колани. При преден удар без колан при такава скорост отвън града това неизбежно води до смъртни случаи. Така че има какво да направи администрацията. От една страна, тотално видеонаблюдение, от втора - наложително сложени колани.

Трето - има условие в рейсовете да има видеорегистратори. Един, който снима придвижването пред рейса. И втора камера, която снима водача - да забележим кой е (да забележим дали е той, тъй като от време на време се сменят, да се наблюдават часовете за шофиране, да забележим дали приказва по телефона). Тогава водачите ще бъдат по-дисциплинирани.

Ако сложим видеокамери в рейсовете, в случай че има камери на пътя, тогава няма да разчитаме единствено на самосъзнанието. За страдание, в последните 27 година ние спряхме да почитаме законите. Когато човек няма съответна глоба от страната, той си разрешава да нарушава разпоредбите.

Коментирал съм и различен път - идват тук хора от скандинавските страни, от Германия и като живеят няколко месеца в България, те стават разхайтени като нас. Защо ние, като прекрачим границата на Гърция, съблюдаваме разпоредбите? Защото там смъкват регистрационната табела сега и никого не го интересува закъде бързате, нито пък може да дадете рушвет на служител на реда в Гърция или Германия, тъй като незабавно ще ви арестуват. В страни като Англия, Франция, Холандия, Германия има цялостен надзор с видеокамери и жестокост за събиране на санкциите.

Ако тези ограничения се приложат, сигурен съм, че те ще имат доста сериозен резултат.

* Авторът е ръководител на Българската асоциация на потърпевшите от катастрофи
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР