От Камарата на архитектите в България (КАБ) обявиха, че ще

...
От Камарата на архитектите в България (КАБ) обявиха, че ще
Коментари Харесай

Камарата на архитектите иска нормативни промени в образованието

От Камарата на архитектите в България (КАБ) оповестиха, че ще предизвикват нормативни промени за повишение качеството на архитектурното обучение. Идеята е при облекчени условия за банкет по специалността да се покачат условията към студентите по време на самото образование.

Така в системата на висшето обучение по архитектура ще остават единствено студентите, които демонстрират нужните качества за професионална реализация.

Подготвяните промени плануват повече благоприятни условия за професионална преддипломна процедура, обвързвана с усвояването на актуалните условия на специалността. Една от концепциите е КАБ да дава осведомителна платформа, която да подкрепя студентите при избора им на стаж по специалността.

Предстои да се сътвори работна група с присъединяване на представители на Архитектурните факултети от другите университети в България, която да формулира съответните оферти за промени в нормативната уредба и по-конкретно в Наредбата за държавните условия към магистрите по архитектура.

До есента се чака предложенията да бъдат импортирани за разглеждане в Министерството на образованието и науката. Около това решение са се обединили с изключение на от Камарата на архитектите, по този начин и от Камарата на инженерите в капиталовото планиране. Те са на мнение и че не би трябвало да се позволява даването на цялостна проектантска дееспособност на лица, придобили магистратура по инженерна компетентност при изискване, че имат бакалавърска степен по друга компетентност.

В същото време точно браншовите организации носят отговорност за даването на цялостна проектантска дееспособност на новозавършилите архитекти и инженери. Вписването в регистъра на съответната камара е строго регламентирано и става въз основата на добитата просветителна степен и проектантския стаж.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР