Пазарджик. От днес затворът в Пазарджик има обучителен център, който

...
Пазарджик. От днес затворът в Пазарджик има обучителен център, който
Коментари Харесай

Заместник-министър Мария Павлова отри нов обучителен център в Пазарджишкия затвор

Пазарджик. От през днешния ден пандизът в Пазарджик има обучителен център, който ще подкрепя обществената активност при подготовката на лишените от независимост в процеса на адаптиране и включването им в обществото след тяхното освобождение. След преустройството на индустриален завод в двора на пандиза, модерният обучителен център разполага с осем класни стаи, кабинети, физкултурен салон, компютърен кабинет, работилници за трудови и квалификационни действия, като потенциалът за образование е до 96 лишени от независимост и чиновници. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването .

Средствата за преустройството и оборудването, в размер на 461 хиляди лв., са безплатна финансова помощ в границите на Програма „ Правосъдие “ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/, по план „ Осигуряване на сигурна и безвредна материална среда в пандизите и арестите “.

„ Благодарение на финансовата поддръжка на Кралство Норвегия посредством стратегия „ Правосъдие “ на НФМ се извършват основни планове за подобряването на материално-техническата база на местата за отнемане от независимост и на местата за задържане, предлага се и се проучва нуждата от осъществяването на законодателни промени, както и ограничения за ефикасното поправително влияние на наказването посредством просветителни действия и корекционни стратегии “, съобщи през днешния ден при откриването заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова.

По Програмна област 19 „ Корекционни услуги и авансово задържане “ на НФМ, чийто бенефициент е Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ /ГДИН/, се планува в затворническите общежития „ Хеброс “, „ Самораново “ и „ Строител “, надлежно към пандизите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения /half-way house/, като по този метод ще бъде въведена нова социално-интеграционна идея за адаптиране на лишените от независимост при включването им в обществото. Включени са и действия по възстановяване на материалните условия в корпуса на затвора-Пловдив, нов арест и пробационна работа в Петрич, нов арест в Самораново и отделяне на ново затворническо общежитие към пандиза Враца. Сред гостите на церемонията през днешния ден в Пазарджик бяха още основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ /ГДИН/ гл. комисар Ивайло Йорданов, ръководителите на районния, окръжния и административния съдилища в Пазарджик, представители на районната прокуратура, локалната изпълнителна власт.

Видеообръщение към участниците в събитието насочиха и сътрудниците от Норвежката корекционна работа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР