Без посредници е мотото на платформата 123imot.bg, която е на

...
Коментари Харесай

Жилище директно, без брокер

" Без медиатори " е мотото на платформата 123imot.bg, която е " онлайн " от два месеца и цели да свърже непосредствено продавачи и купувачи, наематели и наемодатели на жилища. Тоест пробва се да изключи организациите за недвижими парцели и брокерите на свободна процедура при избора на дом.
Какво им е на брокерите
" Не споделяме, че не си правят работата, само че услугата, която получава клиентът, е голословно скъпа. А има и всякакви тънкости за сектора, които мнозина схващат, когато се сблъскат с този проблем, и стартират да заобикалят този вид медиатори. Ние сме насочени тъкмо към този тип клиенти ", изяснява Найден Михайлов, един от двамата съдружници в " Лесни парцели " - бургаското сдружение, което стои зад платформата.

Брокерите взимат комисиона (от порядъка на 3%), нормално и от купувача, и от продавача, а от време на време и от банките, разяснява Михайлов. Дори да се лимитират с едната страна по договорката, компенсират посредством разнообразни такси. Много известна в последно време да вземем за пример е такса оглед. Често еднакъв парцел се продава от голям брой брокери на разнообразни цени, с разнообразни данни. Целта им е единствено да привлекат клиента, само че по този начин му губят времето. Понякога поставят връхнина за себе си над цената, избрана от продавача. А и постоянно не ревизират задоволително задълбочено документите. Случва се да подведат клиента, че върху парцела няма тежести, а да се окаже, че има вписана искова молба отпреди години, която е без давностен период. Така купувачът може да се окаже с апартамент, който различен има право да употребява доживотно, дава образец той. Проверката в Имотния указател, с каквато се лимитират някои брокери, човек може да направи и самичък. Отделно, че от 123imot.bg работят това да става автоматизирано.

Много по-смислено е човек да заплати на професионален юрист вместо на организация, счита Михайлов. Добавя, че е целесъобразно да го направи, даже когато работи с брокер. Адвокатските възнаграждения се движат сред 200 и 600 лв. според от града. В 123imot.bg ще има ясна такса. Чрез нея претендент купувачът получава контактите на продавача на парцела. Това става, откакто е харесал жилището на база на достатъчната предварителна информация, която са се постарали да му дават от платформата, с цел да може да направи избор. Името " Лесни парцели " идва от визията, че не е толкоз мъчно човек самичък да си откри парцел, без да е належащо да се минава през организация.
Какъв е бизнес моделът
123imot.bg е платформа, фокусирана в жилищния сегмент - продажби и наеми, жилища, къщи, а и имоти за жилищно строителство, в цялата страна. Отворена е за предложения от частни лица и от строителни компании, стига да са директни, а не от медиатори. Идеята е да направи покупката на парцел лесна и бърза раз, два, три - отваряш, търсиш и намираш парцел.

Платформата съдържа обстоен модул за търсене с над 40 критерия. " Разработихме го с концепцията по-лесно да се открие точното жилище и да се спести време на индивида. Един индикатор да вземем за пример е дали парцелът е в синя или зелена зона. При наемите може да се търси и по домакинската техника, която е значимо да има ", изяснява Любомир Тошев, другият съучастник в " Лесни парцели ". Той е програмист с огромен опит в IT сферата.
Капитал - брой 24
След като купувачът или наемателят се спре на несъмнено жилище от предлаганите в платформата и заплати такса, той получава контактната информация на продавача/наемодателя и може да се свърже с него, с цел да уговорят оглед. Възможно е да го съобщи и през модула за огледи в платформата - там има календар и лист с часовете за съответния ден. Получава и спомагателните документи към обявата, в случай че са приложени такива - схема, скица, Подробен устройствен план, документ за благосъстоятелност.

На този стадий платформата се отдръпва и клиентът самичък поема връзката. Сайтът предизвиква потреблението на правни услуги за завършването на договорката. Към него има описи с юристи и нотариуси и като ориентир - темплейти на базисни контракти за покупко-продажба и за наем.

Засега платформата е безвъзмездна. Потребителите получават безвъзмезден абонамент за достъп до контакти и документи за три месеца, считано от активирането на профила. Когато уеб сайтът набере скорост обаче, услугата ще стане платена. Създателите настояват, че ще има еднократно включване на цена 2.99 лв.. На уеб страницата е разгласен абонамент за продажби - от 16.99 лв. на месец до 156 лв. годишно (по 12.99 лв. на месец). При наемите цените са дневно от 7.99 лв. до 34.99 лв. за 14 дни. Други източници на доходи ще са от промотиране на разгласи, професионално 3D и 360-градусово снимане за по-скъпите обекти и продажби на рекламно пространство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР