На маймуни ни направиха. Не знам какъв е произходът на

...
На маймуни ни направиха. Не знам какъв е произходът на
Коментари Харесай

Лъсна цялата прелест на прехваления български модел срещу коронавируса

" На маймуни ни направиха. " Не знам какъв е произходът на тази фраза, само че тя сякаш се утвърди трайно в езика при най-различни житейски обстановки. Във всеки случай наподобява универсално използвана към горе-долу всичко, обвързвано с ръководството на страната.

Хаосът с имунизациите

Миналата седмица от телевизионния екран я произнесе общопрактикуващ доктор от София - с цел да опише обстановката, в която се намират сътрудниците му около имунизацията. И по какъв начин с стартирането на новата електронна система за записване, вместо да изчезне, хаосът се задълбочи още повече. Общопрактикуващите лекари са подложени на изнурително, унизително и безплодно очакване за ваксини. Редихме се на опашки на студа и снега, като едно време за банани, сега сътрудниците желаят да се откажат, само че желая да ги прикани да не го вършат, тъй като сме поели отговорност към нашите пациенти, сподели лекарят.

Основните пострадали от тази подигравка са точно пациентите. И то най-уязвимите - " хора с съпътстващи болести и по-възрастни, тъкмо тези, които пълнят лечебните заведения и би трябвало да бъдат имунизирани предпочитано ". Те са се записали при персоналните си лекари още през януари, само че в този момент за тях ваксини няма.

Не е за завиждане обаче и ситуацията и на другите, записали се в новата електронна система. Тя може би щеше да е доста потребна, в случай че беше пусната в точния момент, още преди началото на акцията. А в този момент стана източник на куп недоразумения. Като невъзможния " избор на ваксина " да вземем за пример, който обезсмисля цялото упражнение. Като оня софийски ДКЦ, който няма имунизационен център, само че пък попада в електронната платформа и събира пациенти за имунизация. Или като варненския ДКЦ, в който организацията вървяла доста стройно, до момента в който не се оказало, че в новата система всичките им часове за имунизация са дублирани.

Накрая, както помним, за похлупак на всичко се намеси министър председателят, който очевидно се възприема и като основен имунолог на републиката, и забрани всеобщата имунизация до второ разпореждане.

Хаосът с ограниченията

" На маймуни ни направиха " и с така наречен противоепидемични ограничения. Те бяха комплицирани, закъснели и непоследователни и предходната година, само че през тази лъсна цялата хубост на прехваления " български модел " за битка против вируса. На процедура към този момент близо два месеца се движим назад на здравия разсъдък и обикновената логичност.

През януари, когато на хоризонта към този момент ясно се виждаше задаващата се трета вълна, тласкана от новия вид на вируса, бяха отворени учебните заведения и както можеше да се чака, бройките потеглиха нагоре. През това време ни успокояваха, че " повишаването е последователно " и непрестанно повтаряха, че " ограниченията у нас са най-правилни ", " най-либерални ", че " обстановката е под надзор " и " българите не усещат, че има пандемия ". Така отвориха и фитнесите и моловете.

Числата набъбнаха още по-застрашително, което обаче не попречи да бъдат отворени заведенията за хранене (както беше наредил разбиращият от всичко премиер), кафенетата, игралните зали, казината и какво ли не още, тъй че не остана съвсем нищо затворено.

Дни по-късно, когато повишаването към този момент не беше последователно и обстановката излезе от надзор, те се плеснаха по челото и откриха това, което всички от дълго време знаеха и чакаха. " В третата вълна сме, не знам кой внушава на хората, че всичко е минало ", завайка се всезнаещият министър председател, който седмици наред внушаваше тъкмо това. И ограниченията потеглиха наопаки. Но отново половинчато и непоследователно - стопираха плановия банкет в лечебните заведения да вземем за пример, само че оставиха заведенията за хранене отворени. Или: през днешния ден затварят театъра във Варна и фитнесите в Благоевград, на следващия ден отново ги отварят.

Българският модел

Навсякъде в сериозните страни въвеждането или отменянето на едни или други ограничавания е предвидимо и поредно, съобразено с ясни количествени критерии. Тук няма нищо такова - критериите се менят, когато и както пристигна. " Българският модел " за битка против вируса, " най-хубавият в света ", се крепи върху непрекъснато лашкащата се в разнообразни направления основа на импровизацията.

И въпреки всичко - от какво зависи тази импровизация? " За нас, като лекари, науката е верую ", споделя министърът на опазването на здравето. Но очевидно науката не е решаваща, щом, както споделя отново той: " Не сме подготвени за нов локдаун не тъй като е медицински безпричинно, а тъй като хората не са подготвени ". Но мнението на хората също надали е решаващо, тъй като хората са разнообразни и отзиви има колкото щеш. А и тогава за какво ни е ръководство - щяхме да решаваме с гласоподаване.

" Не се опасявам от ограниченията, нито се опасявам от тяхното налагане. Ако се наложи, ще го създадем. Кога ще го създадем - не знам. Ако би трябвало да го създадем - ще го създадем ", сподели министърът. И това, въпреки и премълчано, е най-ясното му и искрено пояснение. " Българският модел " е каквото подреди всезнаещият шеф, който схваща от всичко и персонално се разпорежда за всичко. Само от него зависи по кое време и дали нещо се " постанова " и " би трябвало ".

И по този начин: " на маймуни ни направиха "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР