937 600 са пенсионерите, които ще останат на минимална пенсия

...
937 600 са пенсионерите, които ще останат на минимална пенсия
Коментари Харесай

Над 930 000 пенсионери на ръба с 340 лева

937 600 са пенсионерите, които ще останат на минимална пенсия от 340 лв., откакто се одобри предлагането на служебния кабинет за преизчисляване на пенсиите през увеличение на тежестта на година застрахователен стаж в пенсионната формула от 1.2 на 1.35. Това заяви служебният министър на труда и обществената политика Гълъб Донев преди съвещанието на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт.

Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври. Всички пенсии се усилват приблизително с 12,5 на 100. Минималната пенсия се усилва от 300 на 340 лева, оптималната - от 1440 на 1500 лева, обществената пенсия - от 158 на 170 лева Всички пенсии, несвързани с трудова активност, ще получат нарастването от 12,5 на 100.

От 1 октомври и всички български пенсионери над 65 години, които получават приходи под линията на беднотия, ще получат добавка през общественото подкрепяне, тъй че да няма възрастен човек с приход под линията на беднотия, която за тази година е 369 лв., а от идната става 413 лв..

" Надявам се на политическа поддръжка на тези оферти, тъй като това ще докара до повишение на пенсиите на безусловно всички български пенсионери, ще извади над линията на беднотия огромна част от възрастните, тъй че политически правилното и рационалното е, това да бъде подкрепено ", сподели министър Донев.

Според плановете на Национален осигурителен институт 413 600 са пенсионерите, които ще бъдат подкрепени с добавката от общественото подкрепяне, с цел да се добавят приходите им до линията на беднотия. Министърът сподели, че с смяната на методиката  линията на беднотия ще стане по-голяма и следващата година ще е 413 лв.. През тази година нарастването по отношение на предходната беше алегорично, под 10 лв..

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов съобщи, че ще поддържа предложенията заради липса на по-добри. Според него за дребните пенсии е трябвало да се прибавят 50 лв., а не 40. " Тогава щяхме да отидем на 17 % нарастване на пенсиите, а не сегашните 12,5 на 100, само че по тази причина явно няма задоволително запас. Хубаво е, че се плануват доплащания до сегашната линия на беднотия, само че тя е извънредно ниска и могат доста укори да се създадат към нея, линията на беднотия беше политическо решение години наред ", сподели Манолов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР