9 май мина под разделението на българското общество, съпроводено с

...
9 май мина под разделението на българското общество, съпроводено с
Коментари Харесай

ОБЗОР: 9 май раздели България, протести блокират Пловдив

9 май мина под разделянето на българското общество, съпроводено напрегнато и нападки. Ежегодно в България на тази дата се означават Денят на Европа и Денят на успеха, само че поради войната в Украйна, имаше напрежение сред двете групи, отбелязващи един от двата дни.

Надписи Путин - Миротворец, флагове на Съюз на съветските социалистически републики, плакати с Z и посланиците на Русия и Беларус - Елеонора Митрофанова и Никита Люшоков се събраха пред паметника на Альоша през днешния ден послучай честването на 9 май.

Преди това Елеонора Митрофанова, пловдивски социалисти и митрополит Николай бяха на съветските гробища за панихида.

В София обаче се стигна до конфликти - " Безсмъртният полк " влезе в пердах пред Паметника на Съветската войска. Шествието с участници наследници на антифашисти се сблъска с митинг срещу съветската експанзия. Полиция разтърваваше участниците. На един от тях е счупено дървено знаме в главата му.

„ Наблюдаваме невиждана в своя мащаб акция по пренаписването на историята. Агресорите и жертвите се разменят местата. И към този момент се оказва, че Съветският съюз бил нападан от сякаш мирната е безобидна Германия”, сподели Митрофанова в столицата.

Вечерта в София пък се организира поход против „ съветския фашизъм”.

" Русия даде изпреварващ отпор на експанзията и това беше единственото вярно решение ", съобщи съветският президент Владимир Путин в речта си по време на парада в чест на 77-годишнината от края на Втората международна война.

Украйна отхвърли изказванията на Путин. В същото време стана ясно, че Европейската комисия ще отговори през юни на кандидатурата за участие в Европейски Съюз на разкъсваната от война Украйна.

Блокади се чакат на следващия ден в Пловдив. От 8:00 часа сутринта превозвачите ще блокират съвсем всички входно-изходни артерии на града. В 10:00 часа пък стартира митинга пред Областна администрация с настояването за оставки. Тогава в постройката ще бъде и районният министър Гроздан Караджов, който ще даде брифинг с регионалния шеф.

Агенция „ Пътна инфраструктура” направи опит да прескочи дългите каузи в Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд за построяването на Югоизточния обход на Пловдив.

Македонската православна черква изненадващо бе приета от Вселенската патриаршия под името Охридска архиепископия.

ВиК – Пловдив продължава със скандалните публични поръчки под диктовката на новия шеф на сдружението – Огнян Кулишев.

Хаосът с изплащането на пенсиите в Пловдив продължава. Част от по-малките пощенски клонове в града през днешния ден връщаха възрастните хора и ги препращаха към огромните районни пощи.

Окръжна прокуратура–Пловдив съобщи на съд 48-годишната Мария Димитрова, която бълсна млада лекарка на бул. „ Пещерско шосе “.

Оригиналът на Панагюрското златно богатство се завърна в Археологическия музей на Пловдив. Солидна защита ескортира една от най-ценните находки в българската археология, а експонатите бяха сложени в три специфични контейнера.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР