89-годишният гуру на Отворено общество загатна, че следи внимателно Китай

...
89-годишният гуру на Отворено общество загатна, че следи внимателно Китай
Коментари Харесай

И Сорос не знае накъде върви светът

89-годишният гуру на Отворено общество загатна, че следи деликатно Китай и готви нови проекти за Азия
Филантропът милиардер, финансовата акула Джордж Сорос, която десетилетия дърпаше конците на сриващото се демократично общество, през днешния ден признава, че в никакъв случай повече остарялото време няма да се върне, само че никой не знае какво ще е новото.

Коронавирусът е опасност за нашата цивилизация, споделя той Джордж Сорос пред лондонския в. " Индипендънт ". Новото му обществено появяване е много по-различно от предходните, в които говореше единствено за финансови параметри. Преди месец той още веднъж напомни за европейските си упоритости като натискаше Европейската комисия да отпусне 1 трилион безконечен заем, с цел да помогне на страните и даде 1 милион $ на Унгария, с цел да нервира Орбан в пика на пандемията. Днес обаче той признава, че смъртоносната болест изисква смяна във всеки.

Говорейки по какъв начин тази рецесия ще промени природата на капитализма, глобализацията и международната търговия, Сорос показва, че няма да има връщане там, където бяхме, когато пандемията стартира. " Това е несъмнено. Но това е единственото несъмнено. Всичко останало е непредсказуемо. Мисля, че никой не знае по какъв начин ще еволюира капитализмът ", сподели той.  

Сорос споделя, че през дългия си живот е виждал доста рецесии, само че не и толкоз дълбока. " Още преди пандемията да ни раздруса, аз разбрах, че сме в революционен миг, при който считаното за невероятно и немислимо в естествени времена става освен допустимо, само че евентуално и безусловно належащо. И когато пристигна COVID-19, той тотално раздруса живота на хората и изисква доста друго държание. Това е невиждано събитие, което в никакъв случай не се е случвало в такава композиция, и то в действителност заплашва нашата цивилизация ", акцентира той.

" Имало е пандемии от инфекциозни заболявания още от времето на бубонната чума. Те са били доста чести през 19 век. А след това пристигна и испанският грип в края на Първата международна война, който в действителност мина на три талази, като втората беше най-смъртоносна. Умряха милиони хора. Сериозни епидемиологични гърмежи имаше и по наше време - като да вземем за пример свинският грип единствено преди десетилетие. Затова е толкоз изненадващо какъв брой неподготвени се оказаха страните за нещо сходно ", отбелязва Сорос пред " Индипендънт ". Според него неналичието на убеденост по какъв начин да се оправяме с този вирус и по какъв начин да действаме в околните месеци и години е доста сериозен въпрос.

И Сорос подчертава в изявлението си върху имунизацията против вируса.

Ние се учим доста бързо и към този момент знаем за този ковид доста повече, в сравнение с при неговата поява. Но стреляме по движеща се цел, тъй като вирусът се трансформира бързо, и по тази причина ще е належащо дълго време, преди да бъде основана ваксина. А даже и откакто такава се появи, ние ще би трябвало да се научим да я променяме всяка година, тъй като вирусът по всяка възможност ще се променя - по този начин както става с противогрипната ваксина всяка година, споделя Сорос.

По думите на Сорос в дълготраен проект рецесията може да сближи хората и обособените страни. " В момента всички са обзети от боязън. А страхът кара хората да се самонараняват. Това важи както за обособените хора, по този начин и за институциите, страните и самото човечество ", сподели той.

Сорос се изрича и за сегашните взаимни обвинявания сред Съединени американски щати и Китай за появяването на вируса. Той счита, че този продължаващ спор сред двете най-силни страни усложнява нещата, тъй като би трябвало те да работят дружно против климатичните промени и за създаването на ваксина против COVID-19.

" Но явно ние не можем да работим дружно, тъй като към този момент се конкурираме кой пръв ще създаде и употребява имунизацията. Фактът, че имаме две доста разнообразни системи на ръководство - демократична и автократична - прави нещата доста по-трудни ", сподели още той.

Изказването му съответствува с новия финансов трус сред Съединени американски щати и Китай. Вашингтон заплаши Пекин с отвод да извърши дълговите си отговорности. Според Белия дом това би трябвало да бъде цената, платена от Китай за разпространяването на ковид и укриването на информация за пандемията. А в отговор Китай, вторият по величина владетел на американски държавен дълг, възнамерява да хвърли на пазара забележителна част от държавните облигации. Ако това се случи, ще се нанесе пагубен удар върху целия пазар на скъпи бумаги в Съединени американски щати и курса на $, се твърди в публикация на Фокус, препечатана от РИА Новости.

" Много хора споделят, че ние би трябвало да работим доста тясно с Китай, само че аз не утвърждавам това. Трябва да пазиме нашето демократично отворено общество. Но в това време би трябвало да намерим и метод да си сътрудничим в битката против климатичните промени и ковид.

Това няма да бъде елементарно. Симпатизирам на китайския народ, тъй като го ръководи един деспот - президента Си Цзинпин. Мисля, че доста образовани китайци се възмущават от това, а и необятната общност там е доста гневна, че епидемията от COVID-19 бе държана в загадка до китайската Нова година ", акцентира Джордж Сорос пред " Индипендънт ".

Преди време новият представител на Министерството на здравеопазването на Съединени американски щати упрекна Джордж Сорос и семейство Ротшилд, че се стремят да експлоатират пандемията от COVID-19, с цел да реализират надзор и да прокарват ползите си, оповестява JTA.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР