„Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата

...
„Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата
Коментари Харесай

Кирил Петков: В България независима прокуратура няма

„Изправени сме за следващ път пред безспорен бойкот на прокуратурата на Република България под управлението на господин Гешев. Няма самостоятелна прокуратура в България „.

Това сподели министър председателят Кирил Петков на взаимен брифинг с вътрешния министър Бойко Рашков, откакто по-рано довечера прокуратурата не повдигна обвинявания на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

„Прокуратурата за следващ път се държи като юрист, когато става въпрос за хора, упрекнати в корупция… Укриват се документи за покачване на обвиняване, с които елементарно можем да се снабдим.  Прикриват се и се пренебрегват сведения, получени от изнудваното лице единствено и единствено да не се извърши следствие по закон . Сведения, които са всеобщоизвестни и към този момент са притежание на европейската прокуратура… Отричат се законови пълномощия на проверяващите органи и се спъва активността на всеки, който се пробва да работи против корупцията в страната ни“, разяснява министър-председателят. 

По думите му казусът на прокуратурата е, че по този проблем работи и европейската

„ Прокуратурата има още един сериозен проблем, че по този проблем работи и Европейската прокуратура. Докато нормално се скриват обстоятелства и българската общност не може да дефинира дали и по какъв начин те работят, в този момент има паралелна европейска конструкция, на която имаме вяра повече “, означи българският министър председател и добави:

Ще има доста ясна информация на равнище Европейски Съюз по какъв начин действително работят и какво са създали “.

Съжалявам, че прокуратурата се изложи по подобен очеваден метод довечера , показа Кирил Петков.

„Факт е, че доста хора споделят, че България е завладяна страна. Ние обаче имаме вяра, че това няма да е по този начин и в бъдеще. Ще се борим и ще създадем всичко, която зависи от нас, България да бъде една свободна, естествена европейска страна. Битката няма да е доста къса, само че борбата е почнала. Ще работим с всичките принадлежности на Европа, с цел да можем да преместим България на последващо равнище “, съобщи още министър-председателят.

 Бойко Рашков

От своя страна вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че прокуратурата прави заключения за произвеждане, на което одеве е сложено началото и по което не е имало време да се съберат доказателства, защото инспекцията има за цел да се съберат задоволително данни, с цел да се реши да се образува или не досъдебно произвеждане.

Рашков означи, че са събрани сведения, в това число от Васил Божков, които са саморъчно подписани от него. „Вместо прокуратурата да съобщи пред вас и пред обществото, че ще предприеме дейности, тя се постара да разгласи на всички, че Министерство на вътрешните работи не е направило нищо“, уточни вътрешният министър.

Бойко Рашков сподели още, че брифинг на прокуратурата е бил „нагласен“ прекомерно късно, с цел да не могат да реагират, по тази причина и те дават късно конференция.

Той също по този начин показа план на разпореждане, с което се желае да бъдат повдигнати обвинявания на Борисов, Горанов и Арнаудова. Нещо, което по-рано прокуратурата отхвърли да са получили в границите на днешния ден.

Според Рашков, Васил Божков би трябвало да бъде разпитан от Дубай за това дали му е отказван напън от тримата арестувани в четвъртък – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, бил ли е под опасност да му бъде взет част от бизнеса и дали под напън е бил заставен да продаде част от него на чужденци.

„Прокуратурата направи всичко належащо да смачка труда на една работа в Министерство на вътрешните работи и може би в никакъв случай да не изясним дали някой от тях е направил престъпения „, сподели вътрешният министър.

По време на брифинга той описа, че през днешния ден проверяващите служители на реда са стояли пред кабинета на прокурорите, те не са ги приели, не са желали да се срещнат с тях, с цел да обсъдят материалите в преписката. Денят е минал в очакване, с цел да излезе прокуратурата най-после и да ни сюрпризира със своето мнение, сподели Рашков.

„Дали прокуратурата желае да се разкрият престъпения, включително от високопоставени от близкото минало или не, или ги пази, откогато е назначен за основен прокурор Иван Гешев? Дали прокуратурата упражнява пълномощията си или търси метод високопоставени да избегнат отговорност“, попита Рашков.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР