„Гласувам против, защото ДКЦ-тата ще бъдат поставени тази година в

...
„Гласувам против, защото ДКЦ-тата ще бъдат поставени тази година в
Коментари Харесай

Д-р Янко Станев: За поредна година належащи проблеми в ДКЦ-та във Варна остават нерешени 


„Гласувам срещу, тъй като ДКЦ-тата ще бъдат сложени тази година в особени условия. Заради постковид синдромите и рецесията, приходите им ще намалеят. Миналата година получиха в допълнение средства, с които балансираха бюджетите си по време на Ковид кризата“, съобщи на съвещание на ПК“Здравеопазване“ към Общинския съвет на Варна зам. -председателя на Съюз на демократичните сили и регионален водач на СДС-Варна доктор Янко Станев, представен от dnesplus.bg

„Аз не виждам нито един буфер в бюджета за опазване на здравето, който да защищити ДКЦ-тата. Същото важи и за лечебните заведения, макар, че там имаме по-различни условия. Второ, има нетложни поправки, като този в ДКЦ „Свети Иван Рилски“ в Аспарухово, които са известни на всички и ние сме взели няколко пъти към този момент решение. Става дума и за покрива на В ДКЦ 1 „ Св. Клементина “, и за асансьора на В ДКЦ 5 „ Св. Екатерина “ и така нататък Въпроса е за какво ПК „Здравеопазване“ не оказва нужния напън върху ПК „Финанси и бюджет“, с цел да не се случат неща, които са съдбовни за общинското здравеопазване“, добави още доктор Станев

Аз споделям, че рано или късно, всички тези средства ще бъдат обезпечени, когато падне покрива на ДКЦ, когато РЗИ затвори някое ДКЦ, макар нашата мощност, тъй като община Варна е мощност. Но по този начин или другояче, ние сме длъжни да създадем това поради хората,. Нека ПК“Финанси и бюджет“ да аргументира минусите. Аз разбирам, че един бюджет би трябвало да бъде уравновесен, само че вижте, консолидиран е по-хубавата дума. Разликата сред консолидирания бюджет и уравновесения е доста елементарна – консолидирания бюджет събира всички най-големи нужди. Напоследък в Комисията по финанси не минават предложенията, гласувани на Комисия по опазване на здравето и това се случва към този момент 16 пъти. Не съм склонен с това, че това са опциите. изрично не съм склонен и по тази причина, смятайте, че съм дал своя вот срещу и ще упорствам Комисията по опазване на здравето да отбрани своите решения пред Комисията по финанси и бюджет. Аз не съм тук, с цел да се разпорежда някой различен със опазването на здравето във Варна. Някой, който изобщо не го интересува. Затова, апелирам, всички решения, които са взети на Комисия по опазване на здравето да бъдат прецизирани от ръководителя на комисията, проф. Клисарова“ Така Д-р Янко Станев, зам.-председател на Съюз на демократичните сили и регионален водач на СДС-Варна обоснова негативния си избор по предложенията за разглеждане в комисията.

Проф. Анелия Клисарова, ръководител на ПК“Здравеопазване“ опита да оспори думите на доктор Станев, само че той бе безапелационен, че решенията се позволяват до гласоподаване, като се знае, че няма да бъдат признати.

Лидерът на сините добави още, че би трябвало членовете на Комисията по опазване на здравето на си зададе три целта, които да отбрани пред Комисията по финанси. Проф. Клисарова изясни, че тези цели са заложени, само че водачът на сините във Варна дебело акцентира, че предложенията не са минали през ЕСУТ. По думите му, има отвод от ЕСУТ (Експертен съвет по устройство на територията) и тези оферти няма да получат утвърждението на ПК „Финанси и бюджет“, както и няма да бъдат позволени за разглеждане.

Д-р Станев изясни, че това се случва за поредна година и належащите проблеми в ДКЦ-тата към момента не са решени, а те се грижат за здравето на варненци.

В дневния ред на комисията бяха планувани няколко оферти за разпределяне на средства за поправки в общинските ДКЦ-та и болнични заведения.

ПК „Здравеопазване“ даде още веднъж зелена светлина на предложенията в този им тип.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР