„Действията, които служебното правителство предприема за гарантиране на доставките на

...
„Действията, които служебното правителство предприема за гарантиране на доставките на
Коментари Харесай

Йотова похвали служебния кабинет за енергийната политика и повтори тезата на Радев за криза

„Действията, които служебното държавно управление подхваща за гарантиране на доставките на газ и на енергийната сигурност на страната, са несъмнено стъпки в вярната посока“. Това съобщи пред публицисти през днешния ден вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше посетител на честванията във връзка 145-ата годишнина от Шипченската епопея.

По думите на Йотова с изключение на провеждането на идните избори, служебният кабинет има „една доста значима задача“ и тя е „да върне стабилността и сигурността на българските жители и да преведе българите през рецесията по допустимо най-лекия начин“, съобщи Българска телеграфна агенция.

Илияна Йотова разяснява на Министерството на енергетиката по отношение на доставка на танкер с полутечен газ от Турция през октомври. Според нея това е решение, подбудено от опциите. „ Предишният кабинет завеща една оферта, без да приготви инфраструктурата за нея и това, което сега прави служебното държавно управление, е допустимо минимум пари да коства на българина повишението на цените както на газа, по този начин и на другите енергийни доставки “, уточни тя.

Следва да се има поради обаче, че някогашният министър-председател Кирил Петков и някогашния енергиен министър Александър Николов обявиха още на 27 юли, дружно с оповестяването на офертата, че разтоварването на първия танкер е контрактувано от тях. Тогава показаха, че това би трябвало да се случи през Гърция. Извън това, по думите им резервирането на слотове на ноември и декември още от юли просто не е допустимо.

Остава тайнственост за какво служебното държавно управление контракти настрана
слот в Турция за разтоварване на първия танкер – а в тази ситуация и единствен, през октомври, а не се възползва от разтоварването в Гърция, контрактувано от Петков.

Вицепрезидентът пожела триумф на служебното държавно управление и означи, че президентската институция не бяга от отговорност. „ Както знаете, президентът Радев умее да прави положителни кабинети “, разяснява още тя. В парламентарна република обаче не президентът назначава постоянните кабинети. Вместо това, те се гласоподават от Народното събрание. Правомощията на президента се простират само до краткотрайни държавни управления, тъй че страната да не остава без ръководство.

Не за първи път вицепрезидентът Йотова си разрешава с думите си да прави такава дейна интервенция в изборния развой. Преди броени дни тя съобщи, че президентът раздава възможностите за ръководство на страната, вместо обществото.

Наблюдаваме задълбочаване на все по-опасната наклонност президентската институция да прекрачва граници по метод, който стартира да наподобява рисков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР