“Няма никакво основание за безпокойство сред нашите граждани”, заяви Цанко

...
“Няма никакво основание за безпокойство сред нашите граждани”, заяви Цанко
Коментари Харесай

Агенция за ядрено регулиране: Радиационната обстановка в България е нормална

“Няма никакво съображение за безпокойствие измежду нашите граждани”, съобщи Цанко Бачийски
Радиационната конюнктура в България е естествена. Това съобщи Цанко Бачийски, ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране, по време на конференция.
От началото на военните дейности досега няма никакво изменение на нормалния гамафон в страната, допълниха експертите.

„ Категорично декларирам, че няма нужда никой да взима йод. Ако изобщо се появи нужда, всички ще бъдат известени посредством системата за ранно предупреждаване “, разяснява Цанко Качински – шеф на Агенцията за нуклеарно контролиране.

От АЯР оповестиха, че след острела на площадката на АЕЦ “Запорожня “, няма наранени здания на реактори, а системите за сигурност работят и са в подготвеност. Пожарът е изгасен.

„ Първи блок а най-голямата АЕЦ в Европа е спрян още преди началото на военните дейности. Втори и трети са спрени и е почнало тяхното изстудяване. Четвърти блок работи на намалена мощ. Пети и шести блок са разхладени и не работят “, съобщи още шефът на АЯР.

Съобщението на украинския регулатор е, че централата е под надзор на съветските въоръжени сили, само че регулаторите се грижат за сигурността.

„ Украинските регулатори си правят добре работата и непрекъснато дават информация към нашите органи. В тази обстановка няма непосредствена заплаха от радиация. В България също е нормалн, само че това не значи, че не се тормозим. Атакуването на нуклеарни блокове е съществено нарушаване на интернационалните контракти. Още в неделя реагира групата на западноевропейските нуклеарни регулатори и излязохме с декларация, че украинския регулаторен орган би трябвало да продължи да извършва функционалностите си по сигурност и радиационна отбрана “, разяснява Качински.

Той добави, че е имало реакцията и на МААЕ, която дефинира като неприемливо атакуването на нуклеарни уреди.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР