“Най-важната политика за свързаността на Европа е кохезионната. Сега няма

...
“Най-важната политика за свързаността на Европа е кохезионната. Сега няма
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората

“Най-важната политика за свързаността на Европа е кохезионната. Сега няма да приказвам за България. Знаете, че направеното в последните години е с помощта на европрограмите. Това дава опция за по-добра подготовка, съгласуваност сред континентите – по тази причина инфраструктурата е извънредно важна”, сподели министър-председател Бойко Борисов по време на почналата през днешния ден в София Конференция “Перспективи за конвергенция и устойчиви райони след 2020 г.”

Вицепремиерът Томислав Дончев е модератор, а за форума дойде еврокомисарят по бюджет и човешки запаси Гюнтер Йотингер.

„ Кохезионната политика може да събира доста сфери и политики на Европейски Съюз. Разбира се, всички съжаляваме за решението на Англия да напусне Съюза и в идната финансова рамка ще липсват много милиарди”, сподели Борисов. И добави:
„ Имаме още много значими тематики – киберсигурността, общата европейска защита и не на последно място миграционната рецесия. Дни наред по време на нашето европредседателство поставяме големи старания и за решение на този въпрос. Всеки от вас следи интернационалния продан и вижда по какъв начин десетки души дневно не престават да се давят, не престават да страдат и всички имат една притегателна точка – Европа. България освен прецизно си съблюдава уговорките като външна граница на Европейски Съюз, само че и мога да кажа, че ние имаме нулев миграционен напън и споразуменията ни с Турция работят съвършено. Каквото и да свършим в кохезията, видяхте, че в предишните 1-2 година първата тематика на изборите е миграцията. С решението на Съединени американски щати да излязат от иранската нуклеарна договорка и твърдото решение на Европейски Съюз, ние засичаме още повече мигранти от Иран. Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората. Ако се сложим на мястото на сирийците, на иранците, по какъв начин бихме подходили?

Премиерът сподели още: “С мира като дума ще завърша и последния си прочит на обстановката на Западните Балкани, тъй като тя доста бързо може да се трансформира в това, което беше единствено преди 20 години – войната в Косово, всеобщите гробове. На Балканите това се случва доста бързо, а след това се придвижва на европейски терен. Аз разбирам, че за доста от вас Балканите са далечна тематика. Може би се демонстрира нарцисизъм в тази посока, само че всяка една страна има и своя вътрешна политика. Перспективата е във вълшебната дума – съгласуваност. Коридорите № 8,10 са извънредно значими за района. Докато тази инфраструктура с пътища, жп линии, летища, енергийна съгласуваност подсигурява, че тук ще стане по-добро място за живеене. Полагаме доста старания в тази посока, мисля, че всички сътрудници го вършат. Предупредил съм какво ще се случи, в случай че не създадем тези неща. Така предизвестих и преди 4 година, че в случай че не си затворим границите, икономическите мигранти да пускат там, където съответните страни имат нужда”.

Конференцията може да гледате тук:

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР