– Г-н Панов, какъв туристически сезон очаква Велико Търново?– Имаме

...
– Г-н Панов, какъв туристически сезон очаква Велико Търново?– Имаме
Коментари Харесай

Даниел Панов, кмет на Велико Търново пред „Труд“: Старата столица посреща 1 милион туристи годишно

– Г-н Панов, какъв туристически сезон чака Велико Търново?
– Имаме всички учредения да чакаме поредна сполучлива година за туризма и за Велико Търново. През 2017 година отчетохме 13% растеж, 1 милион туристи посрещаме към този момент годишно. Работим по цялостна тактика години наред и през днешния ден резултатите са налице – Старата столица е потвърден, одобрен и известен център на културния туризъм, целогодишна туристическа дестинация.

Сериозен е растежът на чужденците – те се усилват с 26%. Велико Търново и Арбанаси притеглят от ден на ден румънци, британци, французи, испанци, германци, австрийци, американци, гости от азиатските страни и даже доста австралийци.

Поставили сме фокус и върху околните край България страни от Югоизточна и Централна Европа. Общинската организация по туризъм показа сполучливо Велико Търново на огромните туристически тържища в Букурещ и Будапеща, подписани бяха нови партньорски контракти с десетки туроператори. Голям интерес има и от страна на Китай.

Продължаваме да работим както за опазването на нашите знакови забележителности, по този начин и за основаването на нови туристически обекти, атракции, за подобряването на инфраструктурата. С възобновяване на крепостта Трапезица, Велико Търново разполага с най-големия музеен комплекс навън на Балканите. Интересни за нашите посетители са също реставрираната Шишманова баня и паркът с миниатюри „ Търновград – духът на хилядолетна България ”, който към този момент чака своя десетхиляден клиент.

Чакаме отварянето на Оперативна програма „ Региони в напредък “ за монументи на културата от национално и международно значение ще аплайваме за нова реституция на крепостите Царевец и Трапезица, за разширение на музея с фигурите на царе и бележити българи и други

– В момента градът е огромна строителна площадка. Докога ще продължат ремонтните действия и на каква стойност са тези вложения?
– Действително, стартира дейна строителна активност в централната и остарялата градска част на Велико Търново. Там обновяваме близо 40 улици и площадни пространства, положени ще бъдат 8 километра нови водопроводи, следва реорганизация на улици, тротоари, осветяване, ново озеленяване и в квартал „ Чолаковци ”. Само по огромния план за градска среда по Оперативна програма „ Региони в напредък ” инвестицията е за 11 милиона лв., още 4,5 милиона лв. са обезпечени от републиканския бюджет за новите водопроводи. По Оперативна програма „ Региони в напредък ” и със съфинансирането от общинския бюджет следва рационализация на три учебни заведения и три детски градини – близо 9 милиона лв. е единствено тази инвестиция. Още 2 милиона лв. ще бъдат вложени в обновяването на Западната промишлена зона. Толкова е цената и на построяването на Кризисния център за лица – също план, финансиран по Оперативна програма „ Региони в напредък ”.

Предстоят строителството на нова детска градина в кв. „ Зона В ” за 120 деца, както и реконструкцията на улици и подходи към кварталите. Цялата капиталова стратегия на Велико Търново за 2018 година е за 31 милиона лв. и съм убеден, че ще я осъществим сполучливо.
Знам, че цялата строителна активност е обвързвана с краткотрайни компликации и неудобства за жителите и гостите на Велико Търново, само че дано проявим самообладание и схващане. Всичко, което вършим, е за по-доброто бъдеще на нашия град.

– Вижда ли се краят на процедурите за терена на Старото военно учебно заведение? Кога можем да чакаме прогрес по планувания нов градски център?

– На край са подготвителните процедури, предшестващи реализацията на плана за новия градски център върху терена на остарялото военно учебно заведение. Спазваме прецизно всяка писмен знак на закона, по тази причина се основава чувството, че нещата се случват постепенно. Съвсем скоро следва да обявим интернационален конкурс за планиране. Най-добрите класирани концепции ще бъдат показани пред обществото. Предвиждаме новия градски център да бъде основан на три стадия. По Оперативна програма „ Региони в напредък “ имаме финансиране за създаване на мултифункционална конгресна зала и инфраструктурата в първата зона. Реалните строителни действия могат да започват през идната година. Подобен по мащабите си план в България до момента не е осъществен.

– Какви по-големи планове предстоят още в близко бъдеще?
– В развой на създаване са седем нови плана за близо 30 милиона лв.. Финансиране ще търсим както по Оперативна програма „ Региони в напредък ”, по този начин и посредством други финансови механизми – да вземем за пример Програмата за трансгранично съдействие Румъния – България. Част от огромните планове са за интегриран градски превоз, където имаме индикативно финансиране от 10 милиона лв.. Сред препоръчаните ограничения ще бъдат построяването на буферни паркинги, закупуване на електрически рейсове, рационализация на съществена пътна инфраструктура, основаване на модерни осведомителни системи за градския превоз и паркирането. И за новия градски център имаме индикативно финансиране по Оперативна програма „ Региони в напредък ” – за строителството на конгресна зала и инфраструктура.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР