76-годишният Пол Шрейдър е мастита и уважавана фигура в киното

...
76-годишният Пол Шрейдър е мастита и уважавана фигура в киното
Коментари Харесай

"Комарджията" е братовчед на "Шофьор на такси"

76-годишният Пол Шрейдър е мастита и уважавана фигура в киното – част от поколението на 70-те (Спилбърг, Копола, Лукас, Скорсезе, Де Палма), трансформирало това изкуство вечно. Тази седмица ще получи и почетен " Златен лъв " във Венеция за повсеместен принос; подходящ миг на български екран да излезе " Комарджията " – с автентично заглавие " Картоиграчът ", към този момент показан пред фестивална публика на " София филм фест " през март. 

Първата му и най-голяма заслуга безспорно е сюжетът на " Шофьор на такси " – шедьовърът на Мартин Скорсезе от 1976 година По-късно Шрейдър обработва за екран и записките на Джейк ла Мота за " Разяреният бик " и " Последното прелъщение " на Казандзакис – за " Последното прелъщение на Христос ". Все знакови филми на Скорсезе, в чиято сянка остава личното му творчество, въпреки да е режисирал съвсем толкоз продукции, колкото сюжети е написал, а и някои от тях напълно не са неприятни ( " Американски жиголо ", First Reformed).

Пак Скорсезе е изпълнителен продуцент и на " Комарджията " – мрачно и потискащо проучване на контузиите на Америка, маскирано под изкуствената светлина на игралните зали и тракането на пулове. Главният воин Уилям Тел – игра на думи с Вилхелм Тел? – идва от пандиза, където е съумял да изучи картите до съвършенство. Той безшумно жъне триумфи в казината, до момента в който не среща момче без родители, без обучение и с задача – да убие злокобния майор (Уилем Дефо в къса, само че ярка роля), който индиректно е станал причина за гибелта на татко му. 

Тел е нравствен братовчед на Травис Бикъл от " Шофьор на такси " (филигранно изпълнение на Оскар Айзък). Посттравматичното разстройство от злодеянията, вършени и видени по време на война, в никакъв случай не си отива – въпреки едната да е виетнамската, другата в Ирак. И този ветеран страда от самотност и бодърствуване, води дневници, избира нов метод да съжителства с обществото (не и да се впише). В крайна сметка демоните от предишното надвиват: отмъщението е ястие, което се сервира студено, от време на време десетилетия по-късно.

" Комарджията " е демодиран, муден и тежък филм, тъкмо противоположното на лятно забавление. Изследва типично американски контузии и комплекси. Би стоял по-уместно в някоя стрийминг платформа, в сравнение с огромния екран. Шрейдър е и способен режисьор; само че искрата талантливост на ортаците му липсва. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР