76-годишнината от събитията на 9 септември 1944 г. разпалиха политически

...
76-годишнината от събитията на 9 септември 1944 г. разпалиха политически
Коментари Харесай

9 септември разпали политическите страсти в парламента

76-годишнината от събитията на 9 септември 1944 година разпалиха политически пристрастености в Народното събрание и поредност от заявления.

Българска социалистическа партия се разгласи против идеологическите неистини, че е нямало фашизъм, отбелязва БНР. Александър Симов дефинира случилото се на 9 септември като ентусиазъм за нов живот и прикани да не се отхвърля позитивното, направено в страната:

„ Тази дата продължава да провокира политически пристрастености, което демонстрират най-малкото, че в нея има живот и че е скрита някаква истина. За да стигнем обаче до тази истина би трябвало да минем през тонове политически клевети, през медийно мракобесие, през псевдоисторическо измамничество и целенасочени неистини, а явно и през напускащи депутати “.

ГЕРБ дефинираха събитията на 8 против 9 септември 1944 година като държавен прелом. Тома Биков съобщи, че те са плод на геополитически ползи, а не на присъединяване на народа. Той разясни, че през миналите 30 години е прекъсната практиката на реваншизъм и политическо принуждение.

„ Българският народ не избра кого да го ръководи на 9 септември. Той беше изместен силово и механично в напълно друго поле и в продължение на 45 години трябваше да изтърпи насилието на това да не бъде там, където му е мястото, а точно там, където е през днешния ден - в Европа, при развитите и цивилизовани страни “.

Според „ Обединени патриоти “ историята не би трябвало да се употребява за политически цели. Милен Михов съобщи, че у нас фашистки режим като в Италия и Германия в никакъв случай не е съществувал, сходна теза е нужна на Българска социалистическа партия, която аргументира историческото право за завещание при ръководството на страната до 1989 година.

Михов уточни, че боен министър в последното държавно управление преди 9 септември 1944 година е ген. Иван Маринов:

„ След 9 септември е назначен от новата власт за главнокомандващ на българските войски. И аз не мога да си обясня по какъв начин може едно свалено от власт фашистко държавно управление да излъчи главнокомандващ на Отечествен фронт войски, в действителност това е българската войска, която води тежки сражения в заключителната фаза на Втората международна война “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР