70% от кашкавала е гола вода. Това показа изследване на

...
70% от кашкавала е гола вода. Това показа изследване на
Коментари Харесай

Нови потресаващи разкрития за кашкавала: От 10 марки БГ кашкавал само 3 отговарят на стандарта

70% от кашкавала е гола вода. Това сподели проучване на Центъра по биология на храните. От изследваните 10 разнообразни марки от млечния артикул, единствено три от тях дават отговор на стандарта, написа „ Телеграф “.
„ Става въпрос за изсъхнало наличие в границите на допустимото от Българския държавен стандарт (БДС), което е над 56%. В останалите 7 проби то е сред 49,7 и 54,5 на 100, другото е вода “, съобщи доктор Сергей Иванов.
Рекордьор по ниско водно наличие е артикул от известна марка, при който процентът стига 61,5%.
Проучването ни откри още, че цената не може да е аршин за качество. Причината е, че измежду марките кашкавал с нараснало водно наличие на цени от 16,50 лева за кило до 29 лв., най-скъпият е и с най-вече течност.
Трите качествени марки кашкавал, които дават отговор на БДС пък костват по 19 и по 26 лв..
Проби
За проучването са закупени 10 опаковки с кашкавал, като част от тях са авансово пакетирани в предприятията, а други са нарязани и увити със стреч фолио, върху което са поставени етикети в самия обект. Пробите са закупени от три разнообразни магазина, като проучването е направено директно след закупуване им. Подборът на стоките е изработен на база външен тип и цена.
Анализ
Резултатите демонстрират, че с изключение на със сиренето, проблем с водното наличие има и при кашкавала, разяснява доктор Иванов. Според него е неприемливо да се оферират артикули с отклонения от качествените индикатори изключително на високи цени.
Не е загадка и че доста български предприятия за произвеждане на млечни артикули внасят доста по-евтините заготовки от Германия и Полша, които се назовават калиата, и ги употребяват като сурогат.
Освен че са по-евтини, само че и с тях количеството продукция може да се удвои, изясни Иванов. Например от 100 тона калиата могат да се произведат до 200 тона кашкавал. За да докарат на усет и тип заготовката, влагат емулгатори, соли, соев протеин, както и хидрогенирани мазнини (палма).
При тях няма качествата, които има кашкавалът с помощта на периода на зреене, защото заготовката се продава непосредствено след образуването й, т.е. отсъства млечно-кисела закваска.
Технология
По този метод действително заблуждават потребителите, че им оферират кашкавал, защото технологията на произвеждане на българския артикул е напълно друга, изясни Иванов. За изработката на кг кашкавал са нужни 10 литра мляко, след което се подсирва и минава през софтуерна обработка. Освен това е наложително този артикул да зрее 60 дни. В комерсиалната мрежа обаче се оферират по-евтини разновидности.
Използването на млечна мостра у нас има приложение и при други млечни артикули, уточни Иванов. От нея могат да се вършат сирена, артикули за мазане и куп още разновидности на обичайните за българския пазар артикули от мляко.
Според Иванов използването на тази мостра не е неразрешено и нездравословно, с изключение на в случаите, в които към нея се прибавят химикали за оцветяване и овкусяване, само че е заблуждаващо да влиза в технологията на артикули, които имат обичайни способи за произвеждане.
Традиционният става на конци при печене
Кашкавалът, създаден по обичайната българска технология, при термична обработка се разтегля на конци, разяснява Иванов. Това е към този момент единственият метод, по който може да се разпознае, само че той персонално не разчита, че и това е индикатор за положително качество. Експертите считат, че имитиращите артикули, в които се влагат и мазнини, в това число и палма, при печене се стопяват и разливат.
Иванов, разяснява още, че с помощта на неприятните практики на някои от производителите износът на български кашкавал в последните години се е сринал. За предходната година той се е свил с над 15 на 100 за страните в Европейски Съюз. Според представители на сектора към 90 на 100 от продукцията на кашкавал, която се предлага в страната, е създадена с немска или полска мостра.
Димитър Зоров, началник на млекопреработвателите: Предлагането на калиата за кашкавал е машинация
Калиатата е полуфабрикат, който се употребява като мостра за произвеждане на топени сирена, само че се създава по технология, която няма нищо общо с тази за изработката на кашкавал. Това разяснява Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Той уточни, че има производители, които го внасят и дообработват тук, а по-късно го пускат на пазара, а други го оферират непосредствено, без обработка. Ако би трябвало да съпоставяме, какъв брой коства кг кашкавал от краве мляко и цената на тази мостра, първо би трябвало да уточним цената на суровината.
Кашкавалът, който се продава сега на пазара, би трябвало да е създаден през януари или в края на декември поради периода на зреенето, който би трябвало да е 60 дни. Тогава млякото струваше 1,25 – 1,30 лева за литър. При нужни 10 кг мляко за кг кашкавал сметката единствено за суровината е 13 лв..
Към тях би трябвало де прибавят сред 4 и 5 лв. за произвеждане, опаковка, логистика, сила и други и сумата набъбва до 17-18 лв. и като сложим Данък добавена стойност, себестойността му става сред 20,40 и 21,50 лв., изясни Зоров. Оттук нататък цената в магазина зависи от комерсиалните надценки. Ако тя е 20%, то продуктът би трябвало да коства 25-27 лв..
Аз не мога да направя съпоставяне с млечна калиата, тъй като ние не знаем по каква технология го вършат, само че този артикул се внася на цена 8-10 лв.. За да се предотврати тази машинация, в наредбата за характерните условията към млечните артикули да бъде записана дефиницията за произвеждане на кашкавал. След това всичко друго, което се продава, не би трябвало да носи името кашкавал, а да вземем за пример млечен артикул.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР