60 хиляди първокласници ще прекрачат прага на училище за първи

...
60 хиляди първокласници ще прекрачат прага на училище за първи
Коментари Харесай

И тази година ученическите раници няма да са по-леки, закрити са 13 училища

60 хиляди първокласници ще прекрачат прага на учебно заведение за първи път. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев.
Той заяви, че не може да обещае, че ученическите раници ще станат по-леки, само че се подхващат всички благодаря за задачата.
" Тази година по-малко, другата - повече. Разделяме учебниците, финансираме закупуването на шкафчета. Не сме финансирали закупуването на втори комплект учебници, препоръчахме на учебните заведения да усъвършенстват образователните стратегии и да не се купуват спомагателни тетрадки и пособия. "
В над 50% в учебните заведения към момента не престават ремонтите, които са невиждани досега. Вълчев увери, че образователната година ще стартира във всички учебни заведения в страната.
" Има една податливост за свръхконцентрация на възпитаници в обещано учебно заведение, което беше преодоляно с осведомителни системи за новия аршин за непосредственост до учебното заведение. Той е значим от позиция на удобството на пътешестване. Трябва да се направи единна осведомителна система. Факт е, че тази година нямаше опашки и злоупотреби с адресни регистрации. " добави още министърът в изявление за bTV.
По думите му са нужни 10 години, с цел да преминат всички учебни заведения на едносменен режим. В София има най-вече учебни заведения, в които се учи на две смени.
Вълчев призна, че има спад в мотивацията на учителите, само че самите те споделят, че в последните години има повече позитивна сила. Липсват учители по математика и физика, британски, осведомителни технологии.
" След 5-10 години се чака най-голямата рецесия при учителите. Тогава огромна част от тях ще са в пенсионна възраст. ", добави още министърът на образованието.
Припомняме, че през днешния ден, 17 септември стартира новата образователна година – през днешния ден тя стартира за 680 хиляди възпитаници от цялата страна. Педагогическият личен състав възлиза на към 89 хиляди души – учители възпитатели, психолози, шефове на възпитателни институции.
От просветителното ведомство прецизираха, че 13 учебни заведения са закрити или слети.
Много деца обаче са в риск от отпадане от просветителната система. Те не са открити от мобилните екипи на адресите им, или не посещават постоянно учебно заведение.
Относно рецесията в Национален институт по метеорология и хидрология министърът посочи, че съгласно него " изходът от рецесията е Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от Българска академия на науките:
" Не трябваше да освобождават шефа, това води до риск от прекъсване на прогнозата. Надявам се Българска академия на науките да проявят разсъдък и да сключим едно съглашение, което да върне естествените условия на работа. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР