591 МАЛКИ КАЗАНЛЪЧАНИ ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕИзмежду 26 училища на територията

...
591 МАЛКИ КАЗАНЛЪЧАНИ ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕИзмежду 26 училища на територията
Коментари Харесай

Кметът на Казанлък: Първият учебен ден вече е национален празник!

591 МАЛКИ КАЗАНЛЪЧАНИ ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ

Измежду 26 учебни заведения на територията на община Казанлък празничният 15 септември Кметът на Казанлък избра да показа в ОУ „ Никола Йонков Вапцаров “. Галина Стоянова съобщи, че първият образователен ден към този момент е народен празник: „ Защото всички ние знаем, че Знанието отваря светове, светлина и води напред. Така, както са ни учили нашите поети и писатели, нашите предшественици. “. Тя означи грижите на всеки родител детето му да получи най-хубаво обучение. Галина Стоянова се обърна с признателност към преподавателите и тяхната безрезервност. Тя акцентира триумфите на Вапцаровци и обновената учебна база и увери, че Община Казанлък се грижи за всички учебни заведения. Кметът на Казанлък прикани за единение пред компликациите на локалната общественост: „ Трябва да бъдем дружно, да си оказваме помощ. Ще създадем всичко допустимо Вашите деца да бъдат на топло, уютно и умерено място в учебно заведение. “ На децата Кметът Галина Стоянова пожела да сбъдват фантазиите си. Тя показа специфичния посетител на тържеството – проф.Николай Овчаров, който на празничния ден показа за първи път пред казанлъчани най-новата си книга, отдадена на средновековните царе и царици на българската страна. „ Такъв подарък ще получи всеки клас в Казанлък. “, заяви Галина Стоянова. „ Защото тази книга основава самочувствие и убеденост, че ние сме и ще бъдем велика нация и велика страна. “, съобщи Кметът на Казанлък и честити първия образователен ден.

Известният български археолог се показа за децата като българския Индиана Джоунс, прочут на дребните от филмовата поредност. „ Стремял съм се ненапълно да наподобявам на него, само че считам, че съм разкрил дори повече монументи от него. “, шеговито показа проф.Овчаров пред дребните девойки и момчетата. „ Не инцидентно на този ден съм при Вас. Казанлъшката котловина е, може би, най-богатото на история място в България. “, уточни той. „ Вие живеете на благословено място. Тук всичко е история, освен Тракийските царе, само че и доста богата средновековна история на България. “, обърна внимание ученият. Той означи, че методът, по който той и проф. Пламен Павлов са основали „ Илюстрована история на средновековна България “ я прави лесна за разглеждане даже от най-малките, които занапред ще се учат да четат: „ В нея има портрети на българските царе и царици, на най-големите борби от Средновековието. Чрез тях ще научите доста елементарно какво се е случвало по нашите земи в тази ера. “, описа проф.Овчаров за първи път пред казанлъшката аудитория, а по-късно раздаде и първите подписи. Официалното показване на новата историческа книга следва довечера в Златоград.

Преподавателският състав на ОУ „ Никола Йонков Вапцаров “ изрази признателност към Кмета Галина Стоянова за това, че постоянно си държи на думата – учебното заведение е актуализирано, с съвременни стаи за най-малките, с необятен физкултурен салон, с актуализирана тротоарна настилка в двора. Предстои прасфалтиране и на спортното игрище.

Празникът на Вапцаровци за първия образователен ден стартира с церемониален водосвет за здраве и благополучие. Талантливи деца поздравиха своите съученици със стихотворения, песни и танци. Тържествено бе повдигнат националния байрак и с първия звънец първокласниците прекрачиха школния предел за първи път.

В община Казанлък действат общо 26 учебни заведения, от които 22 са общински и 4 държавни. В 19 от тях през днешния ден учебния предел прекрачват първокласници. Те са разпределени в 33 паралелки. От тях 508 възпитаници са записани в учебните заведения в град Казанлък. Общият брой на учениците във всички образователни форми е към 7 800.

Традиционно, за специфичния ден Община Казанлък е подготвила дарове за всички учебни заведения, за първокласниците и техните класни ръководители. Всеки първокласник ще получи брошура „ Добре пристигнал, първокласник! “, с персонално послание от Кмета на Общината, както и седмична стратегия. За всяка паралелка е направено особено табло за мемоари, на което учениците ще могат да означават значимите за класа дати и събития, а също по този начин и по една книга „ Илюстрована история на средновековна България “ с създатели проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов. Всички учебни заведения ще получат знамето на община Казанлък, Националното знаме на Република България и знамето на Европейския съюз.

Днес Казанлък е деца, цветя и усмивки.

На добър час!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР