56-годишният Стево Пендаровски е новият президент на Република Северна Македония

...
56-годишният Стево Пендаровски е новият президент на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Кой е Пендаровски – новият македонски президент?

56-годишният Стево Пендаровски е новият президент на Република Северна Македония демонстрират резултатите от извършения втори тур на изборите за държавен глава. Пендаровски – номиниран от ръководещия Социалдемократически съюз на Македония - победи кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова

Но кой е Стево Пендаровски?

Публикуваните към този момент прекомерно къси биографии на новия държавен глава сочат, че той приключва бакалавърска степен по право в университета „ Св.Св. Кирил и Методий “ в Скопие през 1987 година. По-късно се преборва надлежно за магистърска и докторска спепени по политически науки в същото висше образователно заведение.

От 2008 година Стево Пендаровски е доцент по интернационална сигурност, външна политика и глобализация в Американския университет в Скопие.

Политическата му кариера

Своята кариера в държавната администрация Стево Пендаровски стартира като заместник-министър на вътрешните работи и шеф на аналитичния и теоретичен отдел на същото министерство в интервала 1998-2001 година. През идващите три години е консултант по националната сигурност и външната политика на президента Борис Трайковски, който умира в самолетна злополука през 2004 година.

След като оглавява Държавната изборна комисия през 2004-2005 година, той още веднъж поема ролята на консултант по националната сигурност и външната политика при идващия президент – Бранко Цървенковски от 2005 до 2009 година.

На 4 март 2014 година Стево Пендаровски бе номиниран за претендент на опозиционните тогава социалдемократи за изборите през април същата година. Въпреки вложените старания и сила Пендаровски отстъпва на Георге Иванов, а последният става държавен глава на Македония.

Пендаровски стана номинация на СДСМ и на Демократичния съюз за интеграция за преди малко извършените избори. Неговата предизборна платформа бе обвързвана със опазване на постигнатото в Договора от Преспа с Гърция, който изстреля към този момент прекръстената на Северна Македония страна към участие в НАТО и договаряния за бъдещо присъединение към Европейския съюз.

В едно скорошно свое изявление за македонска медия Стево Пендаровски споделя, че това, което го е стимулирало на изборите през 2014 година е станало негов главен претекст и в в този момент завършилата президентска конкуренция. „ Смятам, че споразуменията с България и Гърция се оправиха с доста от проблемите, които имахме с нашите директни съседи, като отстраниха и бариери, които страната ни имаше по пътя на европейската интеграция “, споделя Пендаровски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР