50% от децата в България са попадали на неприлично съдържание

...
50% от децата в България са попадали на неприлично съдържание
Коментари Харесай

Половината от децата в БГ са попадали на неприлично съдържание онлайн


50% от децата в България са попадали на непристойно наличие в мрежата. Това сочи ново изследване, обвързвано с сигурността на децата в интернет, осъществено от организация за пазарни изследвания Арбитраж, по поръчка на Yettel. Допитването е извършено измежду 302 деца на възраст 7-13 година и техните родители в интервала октомври - ноември 2022 година Според данните 88% от изследваната група деца са всеки ден онлайн посредством разнообразни свои устройства, като 30% не знаят по какъв начин да основат мощна ключова дума, а 44% даже нямат разнообразни пароли за сметките си. Това води до риск от евентуални офанзиви на профилите на децата, прави ги уязвими и усилва опцията да станат жертва на онлайн закононарушения.


-->
Онлайн тормозът и несъответствуващото наличие не престават да бъдат сериозен проблем измежду децата в международен мащаб. Половината от респондентите на проучването на Yettel са попадали на неуместно наличие в интернет, а главните канали, в които са откривали плашеща или неприлична информация, са YouTube и TikTok. 8% от тях споделят, че са ставали жертва на онлайн тормоз.

Изследването  има за цел да покаже трендовете онлайн държанието на децата и да разпознава заплахите, пред които те са изправени в цифровия свят. Темата за онлайн сигурността на децата и младежите е измежду предпочитаните за телекома, чиято дълготрайна стратегия “Безопасен интернет ” досега е обучила над 56 000 деца по какъв начин да се ориентират в цифровата среда и да се защищават от неетичните практики в нея посредством начинания като Digital Scouts.



Една от сполучливите стратегии на оператора в това направление е просветителната игра “Дигитални скаути: Знаеш преди, да превърташ ”, която на 17 и 18 декември ще се организира за четвърти път. Тя е ориентирана към деца и младежи, които употребяват интернет и желаят да научат повече за своята сигурност онлайн. В приложението  на играта те ще могат да вземат участие в занимателна и просветителна викторина и да завоюват голям брой атрактивни награди, измежду които iPhone 14+ 128GB, гривни Huawei Band 7 и безжични слушалки CELLY Buz1.



Именно онлайн сигурността е и една от значимите цели в тактиката за стабилно развиване на Yettel, обвързвана с развиването на технологиите за стабилно бъдеще. Осъзнавайки отговорността, която телекомуникационната промишленост има в цифровото обучение и онлайн сигурността на младото потомство, Yettel си слага амбициозни цели в това направление. Тази година операторът разгласи обществено своите задължения към устойчивото бизнес развиване на компанията, като измежду тях е достигането до 40 000 деца годишно по тематиките за сигурността в интернет, както и развиването на цифровите умения на 10 000 души всяка година.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР