50 милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021

...
50 милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021
Коментари Харесай

Вузовете ще получат 50 млн.лв. за по-високи заплати на асистентите

" 50 милиона лв. ще осигурим с новия бюджет за 2021 година за нарастване на заплатите на преподавателите в университетите ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с управлението на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи БГНЕС.

Увеличението, което бе разисквано на срещата при премиера през днешния ден, е по отношение на изменението на закона за висше обучение (ЗВО) от февруари, съгласно което Министерският съвет ще дефинира минималната заплата за академичната служба „ помощник “. Това от своя страна ще се отрази на възнагражденията и за останалите университетски длъжности.

Както " Сега " писа, измененията в ЗВО за първи път регламентираха минимална заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения, която е " основен помощник ". Размерът й диря да се дефинира с акт на Министерския съвет, като тя ще се изплаща от бюджета на висшето учебно заведение. При приемането на смяната ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, който сега е и ръководител на Съвета на ректорите, изрази безпокойство, че университетските бюджети няма да стигнат за новата заплата. По калкулации на профсъюз " Висше обучение на просвета " към КНСБ за нея ще са нужни към 22.7 млн.лв.

Днес проф. Анастас Герджиков дефинира нарастването на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. " Това е най-голямото нарастване на бюджета за висше обучение най-малко от 30 години и е най-голямото нарастване на заплатите във висшето обучение най-малко от 30 години ", посочи проф. Герджиков. Той даде висока оценка на извършената в системата промяна, което обосновава нуждата тя да бъде подкрепена финансово.

" Работим доста добре с ректорите. Приехме закон, който докара до една забележителна промяна. Държавата и висшите учебни заведения са в цялостен синхрон ", разяснява и просветният министър Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе безапелационен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето обучение. " Докторските степени не се получават елементарно. Това значи, че те са защитили дисертации, докторати, имат голям принос ", акцентира министър-председателят Борисов значимата роля на университетския състав в системата. Премиерът добави, че сега се разисква потреблението на спомагателни средства от европейски стратегии в интерес на бранша.

 

НАДОЛУ

Увеличението на заплатите на университетските преподаватели би следвало да затвори малко ножицата сред техните хонорари и тези на някои ректори, които си гласоподават колосални бонуси. Наскоро ската ясно, че ректорът на благоевградския е оповестил 191 504 лева годишна данъчна основа от трудови приходи за 2019 година От декларацията му следва, че месечно той се разписва против съвсем 16 000 лева, а също така има приходи и по втори трудов контракт и друга стопанска активност - надлежно 19 245 лева и 14 835 лева За съпоставяне, заплатата ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е 6 пъти по-малка. Той е оповестил годишен трудов приход от 32 056 лева, т.е. ръководи университета с най-голям рейтинг против 2671 лева месечно. За да се реши този проблем, от съгласно която заплатите на ректорите за първи път ще се дефинират по общи правила за всички вузове. Ректорите, които получат най-висока оценка за осъществяване на задачите и дилемите, сложени пред висшето учебно заведение в контракта му за ръководство с министъра на образованието, ще могат да получат и най-виско в допълнение годишно заплащане - в размер на 36 000 лева на година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР