5 637 326 лева. Това е окончателният данък върху приходите

...
5 637 326 лева. Това е окончателният данък върху приходите
Коментари Харесай

Данък „Лихва” загуби смисъл

5 637 326 лв.. Това е окончателният налог върху приходите от лихви по банкови сметки на физически лица за предходната година. Низходящият тренд продължава.

Смехотворните малко над 6 млн. лева от налог „ Лихва “ бяха събрани през Ковид-ната година. Почти два пъти по-малко от миналата, когато Национална агенция за приходите инкасира доходи от срамния налог в размер на 11 млн. лв..

Постъпленията от налог "лихва ", който беше въведен посредством противоречиви законови промени през януари 2013 година, понижават през всяка от последните години, демонстрират данните от Министерството на финансите. За 2013 година от този данък в хазната са постъпили 82.4 млн. лева, за 2014 година приходите се свиват до 65.7 млн. лева, а за 2015 година - до 52 млн. лв.. През идващите години спадът продължава, само че публични данни за това няма.

Елегантно припомняме, че през последните гoдини лихвите по депозитите се сринаха фрапантно, а дaнъĸът въpxy лиxвитe пo дeпoзити го изкълчваха няколко пъти.Финансовият "гуру " на първото държавно управление на ГЕРБ - Симеон Дянков, вкара ставката oт 10% от 1 янyapи 2013 година c пpoмeни в Зaĸoнa зa дaнъцитe въpxy дoxoдитe нa физичecĸитe лицa (ЗДДФЛ). Тогава той самоуверено оповести, че чака приходът от новия данък да е над 120 млн. лева годишно.

След като тези упования не се оправдаха, в края на 2013 година беше решено ставката да се понижава c 2% вcяĸa гoдинa. Πpи тaзи cxeмa в paмĸитe нa пет години дaнъĸът тpябвaшe дa доближи до нулата.

B ĸpaя нa 2014 година тогавашният финансов министър от кабинета "Орешарски " - Петър Чобанов, предложи на Народното събрание дa зaпaзи paзмepa нa дaнъĸa, ĸoйтo по това време бeшe 8 %. Ето за какво пpeз 2015 година дaнъчнaтa cтaвĸa се закотви на това равнище и стои на него и до през днешния ден.

Факт е, че към дешна дата се събират 20 пъти по-малко от оптимистичната сума 120 млн. обещавана от Дянков. Данък "Лихва " загуби стопански смисъл.

Преди две години "БАНКЕРЪ " направи анкета измежду депутати дали биха подкрепили самодейността да се анулира скандалният налог "лихва ". Идеята за премахването му среща схващане най-много измежду народните представители със здрав стопански разсъдък и загрижени за волята на гласоподавателите. Но от това нищо не последва. Със настоящето увещание даваме още един късмет на тези хора, готвещи се за избори, да проявят въпреки и малко здрав разсъдък. Въпросът с махането на позорния налог не е мощна мярка против обедняването на хората, само че е знак, че в главите на националните избраници има мисъл и грижа за техния шеф – суверена.

Ниската финансова просвета на популацията ли е отговорна за "данъчната " ни незаинтересованост? Или умората от безкрайния преход? Или и двете?

Затова несъмнено никой не желае да излезе на улицата или непосредствено да издигне глас в Народното събрание, с цел да изиска рязане на налози... Няма по какъв начин другояче да се изясни, че следяхме години наред безшумно и добродушно непрестанно увеличаващия се бюджетен остатък, опитвахме се да предугаждаме по какъв начин той ще бъде "разхвърлян " от държавното управление по пера и начинания зад тила на Народното събрание и не се сетихме, че в цивилизования свят в сходни обстановки режат налози. Толкова е просто - събират налози над проекта - значи вземат повече от нужното, т.е време е да се понижат налозите, с цел да бъдат върнати надвзетите пари на хората и на компаниите. Защото тези пари ще спомогнат за увеличение на потреблението, тъй че най-малко малко бизнесът да живне. А когато това стане ще бъдат импортирани и повече пари от налози и ще се случи по-високия напредък.

Набеденият за сериозен приходоизточник на хазната налог върху лихвите се "издъни ". Министерството на финансите пък призна, че данъкът върху лихвата по депозитите не е оправдал упованията. Очакванията на Симеон Дянков, на неговия правоприемник Горанов, на знайни и незнайни политици и депутати-фискалисти, явно оказали се неправилни.

Спестовността си върви напред и нагоре. Навремето, когато Дянков вкара този налог, "БАНКЕРЪ” предизвести, че банките ще измислят “хибридни” капиталови принадлежности, които ще са отвън обсега на понятието “депозит”. Така и стана. Сериозният мотив за унищожаване на този данък е ниският доход от него, което оскъпява доста администрирането му, мотае банките и в последна сметка изгодата от него е никаква.

Но друго си е да вземеш от нещастния депозант и последната му риза.

Пораженията от пандемията върху живота на хората изискваше през предходната есен, когато се обсъждаха данъчните закони, някой да се сети да отстрани този неприличен налог. Защото при съвсем нулеви лихви, да прибираш 8% от тях е финансов грях. Но властта от дълго време е потвърдила, че съществува сама за себе си. Затова и множеството антипандемични ограничения се оказаха самоцелни.

Вземат ги без да питат

Доходите от лихви по срочни депозити на локални физически лица в комерсиалните банки в страната не се афишират в данъчната декларация за приходите на физическите лица. Законът не изисква жителите да заявяват или да заплащат този налог, тъй като обвързване на банката, в която имат депозит е, да го пресметна, удържи и внесе по сметката на Националната организация за приходите. Автоматизъм!

Независимо от това дали обещано физическо лице е длъжно да заявява приходите си на друго съображение (например получени приходи от възнаграждения или наеми), данни за размера на депозита, за начислената и изплатена рента или дължимия налог върху нея не се попълнят в данъчната декларация, припомнят от Национална агенция за приходите. Лихвените приходи по безсрочни депозити и така наречен детски влогове не подлежат на облагане с налог върху приходите.

Авансово платените лихви по депозити, чийто падеж е през идната година също подлежат на облагане, съгласно разпоредбите на Закона за налозите върху приходите на физическите лица, напомнят от Национална агенция за приходите. Ако да вземем за пример през октомври 2020 година е подписан контракт за срочен депозит за период от 6 месеца, чийто падеж е през март 2021 година, като лихвата е изплатена предплатено през 2020 година, приходът от лихви се смята добит към датата на падежа през 2021 година и би трябвало да бъде обложен. В този образец банката би трябвало до края на април тази година да начисли налога и да го преведе по сметката на Национална агенция за приходите. Смазваща логичност, нали?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР