49-годишен родопчанин вае скулптури от дърво с моторна резачка. Той

...
49-годишен родопчанин вае скулптури от дърво с моторна резачка. Той
Коментари Харесай

Родопчанин вае скулптури от дърво с моторна резачка

49-годишен родопчанин вае статуи от дърво с моторна резачка. Той се споделя Велин и е сегашен строител, някогашен състезател и самообразован занаятчия на дървени статуи, написа БНР.

Около 200 са скулптурите в двора на Велин, който безусловно го е трансформирал в приказка. Тук има дървени фигури на съвсем целия скотски свят- тигър, мече, лисица, орли, кон, таралеж, фазан, зайци.

Най-трудна и обичана творба е била женски облик, по която работил в продължение на два месеца по през целия ден. В експозицията има още гранична пирамида, тъй като Велин бил две години граничар, гайдари, родопчани, Дельо бунтовник и дядо Коледа.

80% от творбите се извайват с резачка, следва обгаряне и лакиране. Има три моторни триона, шлайф, прав шлайф с борчета като на зъболекарите, само че доста огромен за дърворезба.

Хобито по този начин го увлича, захласнат в работата си не помни за времето прекарано в извайване на творбите си. Хората в селото към този момент са привикнали с него, че той с изключение на за рязане на дърва за огрев употребява резачката за неповторимите творби. Признава, че и той е обиден от международната пандемия, тъй като ползата от страна на туристите към творбите му е секнал.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР