48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента

...
48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента
Коментари Харесай

Разрушаването на парламентаризма, унижаването на морала и нахалството на ПП ще продължат

48-ото Народно заседание не съумя да избере ръководител на Народното събрание след две повторни гласувания, създавайки невиждана обстановка. На първото гласоподаване никой от претендентите не съумя да събере поддръжка на болшинството присъстващи в зала. Затова се стигна до балотаж сред номинираните, получили най-вече гласове - Росен Желязков и Никола Минчев. И при повторното гласоподаване никой от претендентите не получи поддръжката на болшинството. Това от своя страна провокира и редица мнения в обществените мрежи.

Ето и част от тях:

Александър Ненков:

Какви ти рецесии, какъв ти разговор???

Ние ръководител не може да изберем даже. Никакво ценене на изборите, никакво ценене на историята, никакво държавническо мислене! Толкова от 48то Народно заседание. СРАМ

Александър Йорданов Александров:

Ако господин Никола Минчев има най-малко капка достолепие и морал, би трябвало да отдръпна кандидатурата си за ръководител. Така се прави в Европа. Неговата партия е втора на изборите и той е втори. Нима това не е явен сигнал, с цел да постъпиш като почтен човек? Но очевидно разрушаването на парламентаризма, унижаването на морала, невероятната безочливост и безсрамие на " Продължаваме промяната " ще продължат. И България ще страда. Съдба. Само заплатите на депутатите си цъкат: цък, цък, цък.

Виктор Димчев:

Да беше петък, да бяхме избрали Делян Пеевски за ръководител на Народно събрание...Това ще зарадва и Доган, и Хрищо, и Румен, и останалите от бригадата.Все отново Делян даде обещание да арестува Борисов дълги години преди Кирил да се появи на сцената.

Димитър Стоянов:

Нов невиждан случай в конституционната ни история - за първи път няма определен ръководител на Народното събрание, което е сигнал за доста тежко политическо разделяне, оттатък всякакво познато до този миг. Което пък от своя страна може да е сигнал за невъзможността на Народното събрание да работи въобще при тези условия.

Конституцията планува (чл. 76, алинея 3 КРБ), че на първото съвещание народните представители избират ръководител и заместник-председатели.

Оттук насетне, заради изчерпана процедура, би трябвало да започва нова процедура за избор на ръководител на Народно събрание с нови номинации.

И това би трябвало да се случи в границите на това съвещание, тъй като в противоположен случай Народното събрание няма по какъв начин да стартира работа в идващите дни.

Предстоящите часове ще са огромен тест за политическите партии в Народното събрание и за тяхната опция при основана конституционна невиждана обстановка да намерят излаз и да реализират консенсус.

Борислав Цеков:

ЧАСЪТ НА КОНСТИТУЦИОНАЛИСТА

(резюме от моя парламентарен коментар в ефира на bTV днес)

Блокирането на първите два опита за избор на ръководител на Народното събрание посредством непризнаване на конституционната традиция първата политическа мощ да излъчи ръководител съставлява анти-парламентарно държание, което опонира на духа и смисъла на политическото посланичество, уредено в Конституцията.

Конституционните процедури не могат да заместват здравия политически разсъдък.

Все отново, в създалата се невиждана обстановка в Парламента е належащо следното:

1. Политически съвещания на ГЕРБ, като първа политическа мощ, с по-малките партии, които следва да се съобразят с вота на гласоподавателите.

2. Независимо от това дали се проведат и дали са сполучливи сходни съвещания, следва да се пристъпи към нов избор по същите или по изменени процедурни правила. Безспорно е едно - болшинството за избор на ръководител е повече от половината от гласувалите. Колкото пъти е належащо, толкоз гласувания може да има - до избор на ръководител.

3. Конституционното условие този избор да се състои в първото съвещание на новоизбрания парламент може да бъде спазено посредством използването на една обичайната парламентарна процедура, прилагана и у нас, и в други демокрации - алегорично да се " спре часовника " до избиране на ръководител.

4. В същото време, следва да е ясно, че с процедурни хватки и политически спънки, като неизбирането на ръководител, не би трябвало да се позволява да бъде блокирано действието на Народното събрание. Това би било в нарушаване на духа и правилата на Конституцията. В изискванията на парламентарно ръководство Парламентът следва да действа при всевъзможни условия и вътрешни разделения. Принципът на непрекъсваемост на държавното ръководство важи с изключително огромна мощ за Народното събрание. Конституцията планува даже един път необуздано и с прекъснати пълномощия Народното събрание да бъде " възкресено " без избори, в случай на война, военно или друго изключително състояние (чл. 64, алинея 2 КРБ). Дори тогава е планувано да има функциониращо Народно заседание. Сега имаме извършени законни и приети от всички участници избори и излъчено национално посланичество, което е встъпило в служба с полагане на плануванаъа в Конституцията клетва. Следователно, върховен парламентарен дълг е Парламентът да действа, както планува конституцията - като " непрекъснато настоящ орган " (чл. 74 КРБ). Би могло да се одобри, че в случай че основаната невиждана обстановка продължи и през идващите дни, то до избирането на ръководител тези функционалности ще се извършват от председателстващият съвещанието най-възрастен депутат и всички останали детайли от процеса на конституиране на Народното събрание, избор на парламентарни комисии, приемане на устав, а по-късно и процедурата по член 99 за сформиране на държавно управление, ще се реализират при тези условия.

Призовавам народните представители да преустановят тази профанизация и ерозия на парламентаризма, която съставлява днешният срамен успех на политическата партизанщина.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР