424 щатни служители на дирекциите за социално подпомагане разглеждат над

...
424 щатни служители на дирекциите за социално подпомагане разглеждат над
Коментари Харесай

За 6 месеца: Над 11 000 сигнала за деца в риск

424 щатни чиновници на дирекциите за обществено подкрепяне преглеждат над 11 000 сигнала за деца в риск. Те са за 2017 година и са в разнообразни посоки. Това стана ясно по време на кръгла маса на тематика: " Родителите-конфликтите-агресията и закрилата на децата ", проведена в постройката на Народното събрание, съобщи Нюз.бг.

Общият брой на сигналите за дете в риск заради наставнически спор за 2017 година е 1026. От тях по 289 е отворена работа по случай с мярка за протекция в фамилна среда и главно посредством ориентиране за прилагане на обществени услуги. Само 8 случая са с мярка за протекция: " настаняване в фамилията на близки и родственици ".

От тези 1026 сигнала по 59 работата е завършена на равнище сигнал заради липса на риск. 678 са сигналите, по които не е отворен случай, само че се следят от органа за протекция на детето на локално равнище.

По случаите на наставнически спорове и въвлечени в тях деца, макар дейната работа на отделите за протекция на детето се преглеждат за повече от 5-6 години, обявиха участниците в конференцията.

Общо 23 са издадените заповеди за ориентиране към обществени услуги. За общо 22 случая е сигнализирана прокуратурата, по 26 случая е прибавен Координационен механизъм за взаимоотношение по случаи на деца, жертва на принуждение или в риск от принуждение.

От ДАЗД установяват, че през миналите години се следи тревожна наклонност на опазване на един релативно стеснителен брой на случаите на деца, израстващи в развой на разлъка или бракоразвод на родителите, при които децата се въвличат в разногласието и са лишени от опцията да реализират персонални контакти и с двамата родители, което е главно право на децата.

Практиката демонстрира,че раздялата на родителите, изключително когато има спор сред тях, дава отрицателно отражение върху детската персона и душeвност. Работещите в сферата са обезпокоени от възходящата експанзия измежду децата. Експерти от редица сфери виждат разнообразни способи за справяне с експанзията.

Според някогашния длъжностен състезателен министър Даниела Дашева, методът за справяне с експанзията е спортът. Задължително спортът и физическите извършения би трябвало да бъдат включени в всекидневието. Спортът, по думите на Дашева, може да се употребява като инструмент в стратегии за превъзмогване на агресивното държание.

Спортът против експанзията се нуждае от извънредно внимание и запаси от страна на страната и общините, както и от неправителствените организации, е мнението й.

Наталия Стоянова и Майа Антова от БЧК виждат излаз от казуса с детската експанзия във водното избавяне. Това е спорт с прибавен темперамент. Чрез този спорт младите се включват по един атрактивен метод в занимания, свързани с придобиването на познания, умения и пълномощия по отношение на разнообразни техники за избавяне на човешкия живот.

Освен това спортът водно избавяне е групов спорт и участниците стават част от общественост. Това е и една от стъпките за превъзмогване на положението на отчуждение, което съгласно психолозите е в основата на детската експанзия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР