41-годишният М.А., бивш адвокат, ще бъде съден по обвинителен акт ...

41-годишният М.А., бивш адвокат, ще бъде съден по обвинителен акт

Бивш адвокат от Варна се изправя пред съда за присвояване на повече от 100 000 лв.

41-годишният М.А., някогашен юрист, ще бъде съден по обвинителен акт на Районна прокуратура – Варна, импортиран в съда. Той е упрекнат за присвояване на парична сума в огромни размери.

М.А. упражнявал адвокатска специалност, като в срока от 2013 година до 2016 година бил вписан в Адвокатска гилдия – Варна.

B началото на 2017 година той предложил на жена, с която имал другарски връзки да създадат дружно капиталова договорка - да купят преференциално от частен правосъден реализатор апартамент, който по-късно да продадат. Идеята била всеки от тях да взе участие с 50 000 лв. за закупуването на парцела, а незабавно след продажбата - да разделят облагата. Очаквало се тя да бъде към 25 000 лв.. Пострадалата се съгласила и превела по сметката на М.А. 48 680 лв..

В хода подготовка за покупката, обвиненият я потърсил с молба да трансформират изискванията на ангажимента си, така като той не съумял да набави нужната сума.

Предложил на дамата тя сама да финансира инвестицията, а той единствено да вземе комисионна за работата си. Жената имала доверие на М.А. и се съгласила. Превела още 54 500 лв. и по този начин oбщата сума станала 103 180 лв..

Адвокатът по този начин и не направил нужните дейности за присъединяване на потърпевшата в договорка за покупко-продажба на неподвижен парцел, така като неговите планове били да обсеби средствата, оповестяват от пресцентъра на прокуратурата. Получената сума той използвал за свои потребности.

Известно време той даже успявал да поддържа в илюзия собственичката на парите, че ще й ги върне. Дори я излъгал, че ги превел по сметката й няколко месеца след неосъществената договорка.

Предстои делото против някогашния юрист да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъдат приет за отговорен, той може да получи наказване „ отнемане от независимост “ за период от три до 10 години, като съдът може да постанови и отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба, както и конфискация на част или на цялото му имущество.

Източник: lupa.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg