4 август е датата, за която се смята, че е

...
4 август е датата, за която се смята, че е
Коментари Харесай

Завладяващата история на шампанското, създадено на 4 август


4 август е датата, за която се счита, че е поставено началото на едно от най-любимите напитки в света - шампанското. Предлагаме дребна част от неговата завладяваща история. 

Вината от провинция Шампан станали известни още през Средновековието. От съществуващите манастирски лозя монасите приготвяли виновност за причастия. По традиция короноването на френските владетели ставало в Реймс и шампанското се трансформирало в неизменима част от тържествата към коронациите. Коронованите особи обаче били последователи на обичайните виновност и до 17 век за тържествата в кралските дворове са желани виновност от Шампан, само че не пенливи.

Първото огромно произвеждане на пенливо вино е около 1535 г. в областта Лиму. Противно на легендата това не е дело на монаха Дон Пиер Периньон, само че негова е заслугата за възстановяване на технологията на произвеждане на шампанско вино и за неговото качество. Едва в края на 17 век методът за произвеждане на пенливи виновност става прочут в Шампан и с потреблението на изобретените в Англия по-масивни бутилки към 1700 г. се ражда първото шампанско пенливо вино.

Англичаните доста харесват новото пенливо вино и с помощта на тях то се е популяризира по света. Съвременното шампанско вино Брют е направено точно за потребностите на британските консуматори. Шампанското става прекомерно бързо известно по Европа. Сред коронованите лица изключително огромни количества е консумирал руският императорски двор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР