''Никой няма полза от захаросаната картинка на българския бизнес. Вчера

...
''Никой няма полза от захаросаната картинка на българския бизнес. Вчера
Коментари Харесай

Радосвет Радев: Големият проблем ще е, когато коронавирусът си отиде

''Никой няма изгода от захаросаната картинка на българския бизнес. Вчера беше обявена 3-месечната кредитна почивка за бизнеса, само че това е държание на комерсиалните банки, с асоциация на Българската национална банка, със единодушието на Европа. В тази мярка страната не изважда пари от бюджета. Безкрайно постепенно идват тези ликвидни средства в фирмите, те още пристигат''. Това съобщи предприемачът Радосвет Радев в предаването ''ЕвроДикоф'', което се излъчва по ТВ Евроком. Както е известно, Радев е ръководител на Българска стопанска камара.

" За първи път се ползват такива ограничения, те се променяха от хода си. Сега настоящата 60/40 е по-добра от началната. И по най-ранните ни проучвания към 8% са тези, които се доверяват на мярката 60/40. Тя е не е универсална. Работи в някои промишлености, само че в други безусловно не работи ", добави той.

" Започна се да се оказва помощ на бизнеса без да е изработен разбор. Да, за ресторантьорите помощта е значима, тъй като този бизнес го няма. Ще илюстрирам какъв брой е недоизмислена помощта. В един хотелски комплекс има три ресторанта затворени. Според заповедта те би трябвало да получат помощ, само че хотелът работи и защото работи - те не могат да се възползват от мярката. Имаме възприятието, че ние еволюционно построяваме регламентите, по които да се работи в пандемична рецесия - опит-грешка, само че в последна сметка това го заплаща бизнесът ", сподели още Радев.

" Това, което би трябвало да се направи, се направи на всички места по Европа и света. Едно от нещата, които характеризира процеса там е неговата скорост, бистрота. Виждаш обороти, събираш, изваждаш, превеждаш пари. Там се съхранява стопанската система. Между другото, огромният проблем за българското стопанство не е в този момент, той ще бъде тогава, когато коронавирусът си отиде. Спасяването на другите стопански системи ги прави по-конкурентоспособни за деня, когато това завърши. Изтощаването на българската стопанска система, оставяйки я да се възпроизвежда, да си топи сланинките и мазнинките, да прави някакви половинчати неща, ще докара до неконкурентоспобност на цялата българска стопанска система ", разяснява ръководителят на БСК.

''Има браншове, които не престават да работят, въпреки и на по-бавни обороти. Не може да не се отрази всичкото това. Парите в потреблението фрапантно ще намалеят. Променят се поведенчески модели, 9 месеца някои хора не са обличали нищо друго с изключение на пижама. Деформацията в държанието на процедура стартира да ражда новите пазари'', добави Радосвет Радев.

Попитан от водещия дали не се опасява, че може да му вземат или разбият бизнеса по сходство на случилото се с Васил Божков и Бобокови, Радосвет Радев съобщи следното: ''Няма човек, който да не си го мисли. Но 1997 година, на януарските събития, ме заплашиха, че има бомба под студиото на Дарик.''

Интервюто на Сашо Диков с Радосвет Радев можете да изгледате след 13:23 във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР