''Израснал съм в семейство на учители. Възпитан съм в родолюбие,

...
''Израснал съм в семейство на учители. Възпитан съм в родолюбие,
Коментари Харесай

Д-р Чолаков разкри подробности за плазмата, която може да ни спасява от COVID-19

''Израснал съм в семейство на учители. Възпитан съм в родолюбие, усърдие, учтив съм да бъда почтен, честен и да се откомандировам на потребностите на обществото. Това бяха претекстовете ми да се отзова още в първия миг, още от ноември месец предходната година''. Това съобщи доктор Милен Чолаков, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Шумен, в предаването " Панорама ", което се излъчва по Българска национална телевизия.

Фамилният доктор отива доброволец в Шуменската болница, след това се разболява от ковид, прекара го и в този момент още веднъж е на работа.

Д-р Чолаков показа, че най-тежкият за него миг е да бъде очевидец на борбата за живот и гибел на сътрудниците си. " В сведен тип и количество, в мощно понижен кадрови състав, те поставиха неимоверни огромни професионални, житейски и личностни старания да оказват помощ на хората. Много от тях се заразиха, прекараха тежко ", описа медикът. Д-р Чолаков сподели, че към сегашния миг 80 медици са позитивни. Положението в болничното заведение в Шумен той дефинира като фронтова линия.

Общопрактикуващият доктор описа по какъв начин е минало неговото лекуване и възобновяване и какво е смисъла на медикаментите и преливането на плазма.

Д-р Чолаков съобщи, че сега производството на донорска антиковид-19 плазма стои по този начин: " Има три равнища - народен хемотрансфузионен център, районни центрове - 3,4 на брой, и във всеки регионален МБАЛ има поделение по трансфузионна хематология. Това са разнообразни равнища с компетентност. "

Националният център създава плазмата, която е незадоволителна. По тази причина държавното управление е взело решение същите преимущества да се дадат и на районните центрове.

" След като проучихме обстановката, разбрахме, че при по този начин съществуващите стандарти, ползвайки дарителски средства, допустимо е във всяка област, в която има отделения по трансфузионна хематология да се подарява донорска кръв, която да се събира и до 6-тия час да се транспортира до Националния център, където да се създава плазмата, която след това да се връща в съответната област ", сподели още доктор Чолаков.

Той изясни по какъв начин тъкмо може да бъде съхранена плазмата, тъй че да бъдат избавени доста повече животи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР