362 са местата за лекари специализанти, финансирани от държавата за

...
362 са местата за лекари специализанти, финансирани от държавата за
Коментари Харесай

Определиха местата за специализантите държавна поръчка

362 са местата за лекари специализанти, финансирани от страната за 2024 година, а 16 – за специализанти по клинични специалности от направление „ Здравни грижи “, излиза наяве от заповед на министъра на опазването на здравето. Обучението би трябвало да стартира не по-късно от 31 март 2024 година

Най-много са оповестените места в Обща медицина – 55, следвана от Анестезиология и интензивно лекуване – 26, Нервни заболявания – 23, Хирургия – 22, Педиатрия – 20, Акушерство и гинекология – 17, Пневмология и фтизиатрия – 16, Клинична лаборатория – 14, Неонатология – 13, Образна диагностика и Физикална и рехабилитационна медицина по 11 места, а по 10 в Гастроентерология, – Урология и Трансфузионна хематология.

В специалностите Инфекциозни заболявания, Кардиология и Ортопедия и травматология са избрани по 9 места за специализанти държавна поръчка, 8 – Вътрешни заболявания, 7 - Ендокринология и заболявания на обмяната, Нефрология, Обща и клинична патология, Спешна медицина и Ушно-носно-гърлени заболявания, 6 за Клинична микробиология и Очни заболявания, 5 за  Психиатрия, 3 за Ревматология и Медицинска онкология. По две места има за Клинична хематология и Кожни и венерически заболявания, а по 1 в Детска хирургия, Съдебна медицина и деонтология, Съдова хирургия, Клинична вирусология и Лицево-челюстна хирургия.

Минималната заплата за специализант е 1400 лева – такава оферират в МБАЛ „ Св. Пантелеймон “ – Ямбол, база за образование на МУ – Варна. От болничното заведение обаче обезпечават общественото битови условия, спомагателни финансови тласъци и опция за в допълнение образование.

Максималното заплащане, което оферират лечебните заведения за специализант пък е 2000 лева, като в множеството случаи към него от лечебните заведения прибавят благоприятни условия за спомагателни образования, жилище, други тласъци и бонификации, обезпечаване на транспортни разноски, длъжностен отпуск за курсове и образования отвън базата.

От МОБАЛ „ Д-р Ст. Черкезов “ – Велико Търново, университетска база на МУ – Плевен, обезпечават възобновяване на такси за присъединяване за самостоятелно образование към следдипломно образование на експерти, след показване на карта-направление (по един курс годишно); и/или възобновяване на разноски за наем на общинско ведомствено жилище; и/или възобновяване на разноски за свободен наем на жилище в размер на 100 лв. и/или стипендии. Осигурено е и в допълнение стимулиране за персонален принос. Заплатата обаче е в размер на 1440.00 лева

За експертите по „ Здравни грижи “  има избрани по две места в компетентност Анестезиология и интензивни грижи (за медицински сестри и акушерки), Педиатрични здравни грижи (за медицински сестри и фелдшери) и Спешна здравна помощ (за медицински сестри, фелдшери и акушерки). Три са местата в Психиатрични здравни грижи (за медицински сестри и фелдшери), а 7 – за Операционна и превързочна техника (за медицински сестри и акушерки). Възнагражденията варират от 1600 лева до две минимални за страната работни заплати.

Обявените места може да видите  и 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР