36 български и международни организации наблюдават протичането на предсрочните парламентарни

...
36 български и международни организации наблюдават протичането на предсрочните парламентарни
Коментари Харесай

Калин Славов: Членовете на СИК не бива да виждат екрана на машината

36 български и интернационалните организации следят протичането на предварителните парламентарни избори у нас.
„ Интересно е, че огромна част от фокуса е върху машинното гласоподаване. Доста разнообразни истории и разновидности на проблеми с машинното гласоподаване чухме и видяхме от сутринта. Голяма част от тях се оказаха относително елементарно отстраними. Сравнително неголяма част от машините дадоха разнообразни проблеми “, разяснява пред БНР изпълнителният шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници “ Калин Славов.

„ Има съвсем комични опити, в които в случай че не погледнеш комичното, наподобява като форма на следено гласоподаване “, посочи Славов.

Има известия от разнообразни точки на страната, че членове на СИК в опитите си да оказват помощ да гласуващите застават непосредствено до тях, а, като по този начин в действителност разкриват тайната на вота.

Калин Славов моли да не се употребяват такива практики. Членовете на секционните комисии изрично не трябва да виждат какво се случва на екрана на машината за гласоподаване, акцентира той. По думите му това не е просто нарушаване на изборните правила, а закононарушение.

Сред останалите открити от наблюдаващите през днешния ден нарушавания е да вземем за пример смесването на разписките от две машини .

Отворена е безвъзмездна телефонна линия на Асоциация „ Прозрачност без граници “ - 0 800 11 224, на която могат да се подават сигнали и да се получават уточнения, свързани с изборния развой.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР