35-годишният мароканец Науфал Захри, издирван от родината си по обвинения

...
35-годишният мароканец Науфал Захри, издирван от родината си по обвинения
Коментари Харесай

Хасковският съд реши: Издирваният за тероризъм Захри ще бъде екстрадиран

35-годишният мароканец Науфал Захри, търсен от родината си по обвинявания в тероризъм, ще бъде екстрадиран, реши Хасковският областен съд.

Според получените от Мароко документи Науфал Захри е бил член на терористичната формация " Ислямска страна ". Там той е набирал средства, провеждал образования и даже носил колан с експлозиви.
Николай Гугушев - прокурор:Това е съществено обвиняване, наказуемо с отнемане от независимост с висок размер, планувано е в българския углавен кодекс в глава първа.
Пред съда Захри съобщи, че се опасява да бъде съден в страната си и все пак е склонен да бъде предаден на управляващите в Мароко. Там го чака затвор до 20 години.
Николай Гугушев - прокурор: Лицето Захри самo даде единодушие да бъде екстрадиранo, освен това състояние процедурата е облекчена, решението е дефинитивно и ще бъде предаден на мароканските управляващи в най-скоро време.
Науфал Захри призна, че е бил в Сирия, където е работил за " Ислямска страна ", само че отхвърли да е терорист.
Науфал Захри: Не съм носил колани с гърмежи. Понеже бях там с жена ми и с децата ми, нямах различен излаз с изключение на да изваждам пари и да си храня фамилията и по тази причина потеглих с тях. Аз там бях като хазаин, пишех имена, сметки за храна примерно, това ми беше работата.
Днешното решение на съда ще бъде изпратено на висшата касационна прокуратура и министерството на правораздаването, с цел да стартира процедурата за изгонване.
Николай Гугушев - прокурор: Мисля, че този излаз от делото дава отговор на ползите на всички страни.
Науфал Захри беше хванат с група незаконни мигранти на турската граница при започване на годината. Той е показал подправен паспорт, само че службите открили същинската му идентичност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР