35-годишна жена с Марсилска треска се лекува в момента в

...
35-годишна жена с Марсилска треска се лекува в момента в
Коментари Харесай

КОШМАР: Втори случай на Марсилска треска е регистриран в страната

35-годишна жена с Марсилска тресчица се лекува сега в Инфекциозно поделение на МБАЛ- Пазарджик. Тя се е заразила след захапване от кучешки кърлеж. Това е вторият случай за годината, заяви началникът на Инфекциозно поделение доктор Мария Пишмишева. Първият случай е при седемгодишно дете. Зачестяват случаите на ухапвания от кърлежи в района, регистрират експертите, предава Марица.

-Д-р Пишмишева, усилват ли се случаите на ухапвания от кърлежи?

Д-р Пишмишева: Тази година прави усещане, че случаите на ухапани хора са повече спрямо предходните 2 години. Дали пациентите са се справяли сами по време на коронавирус пандемията, това ми е мъчно да кажа, само че е реалност, че хората ни оповестяват какъв брой доста кърлежи има в тревните площи, както в селата, по този начин и в градовете.

-Как да реагираме, в случай че видим кърлеж по тялото си, по дете или по домакински любим?

Д-р Пишмишева: Някои стопани на селскостопански животни се оправят доста добре с отстраняването на кърлежи, може би тъй като са привикнали, само че за човек, на който му се случва за първи път е по-добре да потърси здравна помощ. Най-често се насочват към нас, в отделението, където и лекари, и сестри са подготвени за премахване на кърлеж.
Важно е да знаем какво да вършим, когато вървим в рискови за кърлежи места. Със стопляне на времето хората все по-често излизат на открито, вървят на разходка в паркове или в планински местности. За да сме по-спокойни е добре да сме уместно облечени – чорапи, светли на цвят, до коленете и панталони, вмъкнати вътре в чорапите. Защо светли – тъй като елементарно ще се забележи пълзящ кърлеж. Обикновено кърлежите лазят изпод нагоре. Горните облекла да са с дълъг ръкав и с ластици към китките. След края на разходката облеклата да се оставят на открито и добре да се огледат за кърлежи. Добре е и индивидът да бъде огледан благодарение на различен човек, с цел да не се пропуснат труднодостъпни места.
Кърлежите атакуват по два метода -или преследват гостоприемника, или стоят в подготвеност и го атакуват, до момента в който минава около тях. Най-често за запиване избират скрити и влажни места по тялото. При децата постоянно ухапванията са по главата, защото те играят в тревите.

-Защо са толкоз рискови кърлежите и значимо ли е ранното отнасяне на тревните площи?

Д-р Пишмишева: Кърлежите са рискови, тъй като придвижват заболявания, някои от които изключително рискови инфекции, други с продължителен ход. За България най-актуални са Марсилска тресчица, Лаймска болест, Конго-Кримска хеморагична тресчица, по-рядко други. Пазарджишка област е ендемична за Марсилска тресчица, по-рядко сме диагностицирали Лаймска болест.
Ранното отнасяне на тревните площи е значимо, тъй като един инфектиран кърлеж предава инфекцията в поколенията, което значи, че и яйцата, които излюпва женското имаго са инфектирани. Има кърлежи, които четири генерации напред могат да придвижват болестта. Ранното напръскване е значимо да е преди интервала на оплождане и снасяне на яйца, с цел да се предотврати снасянето на инфектирани яйца и оттова – на инфектирани нови ектопаразити.
Кърлежите паразитират върху домашни и диви животни, а птиците играят роля при разпространението им на далечни дистанции и оформянето на нови огнища. Кърлежите минават през няколко етапи в своето развиване и се хранят по веднъж във всяка една фаза.

– Имате ли сега случаи на Лаймска болест или Марсилска тресчица?

Д-р Пишмишева: Тази година не сме имали случаи на Лаймска болест. В момента имаме случай на Марсилска тресчица. Това е втори случай за тази година. Първият беше на седемгодишно дете. 35-годишна жена от Панагюрище е пациентката, която лекуваме в този момент. Тя боледува тежко.

-Какви са признаците на тези болести? Ние може и да не разберем, в случай че ни се забие кърлеж.

Д-р Пишмишева: Възможно е и това да се случи, защото при запиването си кърлежа отделя упойващо вещество, тъй че самото запиване да остане неусетно.
Най- общо се наблюдават няколко признака. Няма по какъв начин да знаем дали кърлежът, който е ухапал човек, е инфектиран или не е.
Опитваме се с напътствията, които даваме, да покрием спектъра на болесттите, които са присъщи за нашата страна. Първото нещо, което се следи, е повишение на температурата, изразени болки по мускули и стави, смяна на мястото на ухапването или поява на необяснимо леке и появяването на обрив, както и кървене.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР