Автор: Лилия Ангелова,ТрудНад 2,5-3 пъти се очаква да поскъпне шоколадът

...
Автор: Лилия Ангелова,ТрудНад 2,5-3 пъти се очаква да поскъпне шоколадът
Коментари Харесай

Шоколадът става три пъти по-скъп и менте

Автор: Лилия Ангелова, " Труд "

Над 2,5-3 пъти се чака да нарастне шоколадът у нас още идващия месец и по този начин ще се наложи потреблението на имитиращи артикули. Това предвидиха пред “Труд news ” притежатели на компании за произвеждане на шоколадови произведения и технолози експерти в региона на сладкарството.

Причината е неналичието на първични материали за производството на шоколад, защото какаовите плантации в Африка капят от вредители и заболявания. Почти 50 % от шоколада в света се създава от какаовите зърна, които раждат дървета от западноафриканските страни Гана и Кот д'Ивоар. Те обаче са нападнати от вирус, пренасян от листни въшки, както и гъбички.

Оказва се това са най-големите закани за международните доставки на шоколад, защото могат да унищожат половината от засегнатите растения, настояват учени.

Това, което се случва сега с какаовото зърно, в никакъв случай преди не е било - пазарът е в суматоха и в даден миг просто няма по какъв начин да не избухне балонът на цените, уточни пред “Труд news ” Георгиос Виндзилеос, изпълнителен шеф на една от компаниите у нас, чиято съществена активност е произвеждане на шоколадови и захарни произведения. “Преди година по това време цените на какаовото зърно бяха от порядъка на 2100-2500 паунда за звук на Лондонската борса, където се търгува какаото, а преди 2 седмици стигнахме до 10 500 паунда. Тоест към този момент приказваме за нарастване от 500%, което не може да се оправдае единствено с неприятна годишна продукция или с нарастване на потреблението ”, уточни той и посочи, че поради големия скок в цените, евентуално може да се приказва и за далавера.

Всичко това обаче води до преориентиране на клиентите, които вместо промишлен шоколад, към този момент употребяват имитиращи шоколада артикули. Те са два пъти по-евтини и в тях вместо какаово масло и какаова маса има палмова или кокосова лой.

“Абсолютно към този момент виждаме по-засилен интерес на клиентите за имитиращи шоколада артикули. Доста клиенти освен в България, само че в Европа и в Съединени американски щати към този момент гледат и тази алтернатива. Става все по-актуална тематиката. А някои клиенти към този момент са минали към работа с имитиращи артикули ”, уточни Виндзилеос.

Подобно е ситуацията и в гурме бранша, където влизат заведенията за хранене и сладкарниците.

“Очаква се при започване на юни с към 40% да нарастне шоколадът, в резултат на повишаването на какаовото масло, какаовата маса и какаото като цяло. Ако в този момент кг е 20 лева, всеобщият естествен шоколад ще стане към 40 лева ”, описаха експерти технолози в сладкарството. Всъщност интернационалните производители на шоколад, които имат затворен цикъл - гледат плантации, откъдето идват суровините и вършат шоколадите, подвигат цените с най-малко 40% поради проблематичната годишна продукция, показаха те.

Но производството не може да спре, по тази причина и тук алтернативата е имитацията на шоколад. “Тя не се прави с какаово масло и какаова маса и по тази причина в действителност не е шоколад. Цената є е 8 лева за кг в този момент, евентуално и тя обаче ще бъде увеличена и ще стигне в порядъка на 20 лева, т.е. ще е на цената на шоколада в този момент ”, обясниха експертите. Те прецизираха, че от 20 лева за кг какаовото масло сега към този момент се продава за 60 лева

Съветват, че можем да познаем, че ядем нещо с реплика на шоколад, в случай че то оставя лепкаво чувство по небцето ни, защото палмовата лой, която замества какаовото масло, се топи при по-висока температура от тази на човешкото тяло, до момента в който оригиналът - какаовото масло, стартира да се топи още при досег.

CSSVD и гъбички убиват дърветата

 

Светът е на привършване на запасите си от шоколад, поради заболяването CSSVD, която се популяризира извънредно бързо и заплашва да заплаши съществуването на какаовите дървета. CSSVD се предизвиква от вирусът CSSV (Cacao swollen shoot virus) от фамилията Caulimoviridae

“Вирусът е действителна опасност за международните доставки на шоколад. Пестицидите не оказват помощ в битката с листните въшки, тъй че фермерите би трябвало сами да предотвратят разпространяването на вируса, като отрежат засегнатите клони. Въпреки това Гана е изгубила повече от 254 милиона какаови дървета през последните години ”, споделя Бенито Чен-Шарпентие, професор по математика в Тексаския университет и създател на проучването за какаовия вирус.

Има опция за битка с вируса с ваксини, само че те са доста скъпи. Ето за какво той и сътрудниците му от няколко университета в Съединени американски щати и Гана са създали нова тактика - те употребяват математически данни, с цел да дефинират на какво разстояние би трябвало да бъдат имунизираните дървета, с цел да предотвратят разпространяването на вируса.

Екипът сътвори два разнообразни типа модели, които разрешават основаването на предпазен пласт сред имунизирани и неимунизирани дървета. Ваксината евентуално ще е под формата на вещество, което ще се пръска по листата на дърветата.
Другата злина по какаото е черната плевелна болест, която се предизвиква от разнообразни типове гъби от родовете Phytophthora и Moniliophthora. Тя визира шушулките на растението.

 

Бизнесът избира качествения артикул

Гурме секторът търси 20 т на месец

Внасяме от Европа

 

Българският бизнес от ден на ден стартира да търси качествения шоколад в своето произвеждане, тъй като хората пътуват на открито и като се върнат, желаят качеството, което са видели там, да предложат и на нашия пазар. Така от ден на ден стартира да се изисква по-качествен шоколад, с който да се създават десерти и печива ”, обясниха технолози в региона на сладкарството.

В България гурме секторът, който употребява шоколад, използва към 20 тона месечно. Това са заведения за хранене и сладкарници, само че целият пазар за шоколад дружно с промишлеността е много по-голям. “В промишлеността си създават шоколада сами, а не го купуват подготвен както е при бизнеса - те си набират суровините като какаовата маса, масло от Европа или от Турция, да вземем за пример ”, показаха специалистите пред “Труд news ”.

400% нагоре

Прогнозират нови цени от 6-8 лв. за 100 грама в магазина

Много и съразмерно

 

Основните съставки на всеки същински шоколад са какаовото масло, което се въздейства безусловно от цената на какаовото зърно, а при млечен и естествен шоколад също има какаова маса - какаов ликьор, както също се назовава и който излиза от зърното. Това изясни пред “Труд news ” Георгиос Виндзилеос.

“Колкото нараства зърното, нараства и маслото, и масата. Имайки поради, че в един естествен шоколад те са приблизително 50% от съставките, разбирате, че когато по 5 се усили цената на суровините - то блокчето шоколад се усилва доста и съразмерно. При млечния шоколад какаовото масло и масата са 30%-35% в рецептата, надлежно когато тези 35% нарастват по 4 пъти - безусловно 400%, просто няма по какъв начин крайният артикул млечен шоколад, естествен или бял да не нарастне в 2,5-3 пъти нагоре. Грубата сметка е такава.

Това, което се обрисува като повишаване, е че кг шоколад ще бъде най-малко 2-2,5 пъти нагоре ”, посочи той.

Виндзилеос уточни, че в края на предходната година или началото на януари, в случай че са продавали шоколада за 5 евро за кг, сега същият промишлен шоколад коства от порядъка на 13-14 евро.

“Не би трябвало да забравяме покупателната дарба на хората, освен в България, само че и в света. Ако в този момент 100 грама шоколад, който е най-разпространеният артикул, коства от порядъка на 1-1,5 евро, скоро тази цена може стане 3-4 евро. Ще зависи от това в кой миг всеки от производителите ще поправя цените си. Но при подобен скок на едно приблизително статистическо семейство с две деца ще му се отрази дали ще купи 2 шоколада за 3 евро или два против 6-7 евро ”, уточни Виндзилеос.

Според него, въпреки всичко наклонността в цените има късмет да бъде обърната, което се вижда от лекия спад на цените в последната седмица - от 10 000 паунда за звук на Лондонската борса, какаовото зърно е паднало до 8000 паунда.

Инфо: " Труд "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР