31 години по-късно майсторът на обектива Александър Николов връща лентата

...
31 години по-късно майсторът на обектива Александър Николов връща лентата
Коментари Харесай

Представят фотоизложбата на Александър Николов 10 ноември и след това“

 31 години по-късно майсторът на обектива Александър Николов връща лентата на историята към началото на измененията в България – събитията, които започнаха на 10 ноември 1989 година с рухването на Тодор Живков. В изложбата си " 10 ноември и по-късно “ той събира свои документални фрагменти от първите манифестации във Варна, запечатали атмосферата на бурното време, ентусиазма и вярата на хората, оповестява Нина Локмаджиева.

" Спомените ми от това време са ярки – споделя Александър Николов, - това, което се случи, не беше предстоящо за масата от хората. Започнаха спонтанните манифестации и аз като фотограф бях предизвикан да уловя моментите. В началото, като вдигнеш фотоапарата, доста хора си криеха лицата, след това се трансформираха, станаха други – заредени с сила и наслада.

Всеки фотограф си има свое чувство за събитието, моето чувство е в тези фрагменти. Заедно с другари бях в екипа на доктор Чирков и бях зает от вътрешната страна в работата на Съюз на демократичните сили, имаше и други мои сътрудници, които участваха, снимахме доста, запечатвахме атмосферата на времето. И това продължи и на първите сполучливи избори. Помня, че след тях всички бяха пияни от наслада – Христо Кирчев разгласи: " Зона Варна, свободна от комунизъм “, а ние вярвахме, че до 5 години всичко неприятно ще свърши.

Но не щеш ли хората и в този момент стачкуват на открито. Сега знаем, че събитията са били режисирани, знаем, че беше фарс, само че ние участвахме с доста откровеност и вяра. “

Изложбата ще бъде експонирана от 17 ноември в Градската художествена изложба " Борис Георгиев “ – Варна.

Всички фотографии от нея дружно с още над 100 фрагмента могат да се видят от през днешния ден в албума на Александър Николов във Facebook:

Градска художествена изложба – Варна varnacityartgallery.com
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР