30% от парите ще остават в районите за ремонт на

...
30% от парите ще остават в районите за ремонт на
Коментари Харесай

ТВ водещ си купил апартамент за бедни?

30% от парите ще остават в регионите за ремонт на обществена и техническа инфраструктура и за ободряване на общинските жилища
Спор, който продължи повече от час, провокира отчет за продажбата на 1492 общински жилища на наемателите им на сесията на Столичния общински съвет.

Става дума за оферти на 22 районни администрация. 1464 от плануваните за продажба общински жилища са с наематели, които дават отговор на условието на наредбата да извършват изискванията за настаняване в общинско жилище, да са наематели не по-малко от 5 години, без спиране и да не са нарушавали контракта за наем. Други 7 от жилищата в листата за продажба са с наематели, притежаващи жилищно-спестовни влогове по реда на Закона за споразумяване правата на жители с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Част от отчета са и описи от кметовете на региони „ Възраждане “, „ Оборище “, „ Сердика “,,Подуяне “, „ Слатина “, „ Триадица “, „ Витоша “ и “Кремиковци “, които оферират да се дефинират за продажба 21 общински жилища в здания до 3 етажа, отговарящи на изискванията за продажба.

Според общински съветници от " Демократична България ", самостоятелните им сътрудници Борис Бонев и Методи Лалов продажбата на общински жилища не е обществена полтика и тя не трябва да се прави. 

Яна Тодоранова даде образец с общинско жилище в нейния квартал, който бил един от южните и влиятелни, което преди няколко месеца било продадено за 43 000 лева " От къде нуждаещ се ще има 43 000 лева да го купи, а в този момент с новите цени - да кажем 90 000 лева? Това е продажба в жанр подарък. Няма промени, няма обществен детайл, няма логичност. Какво ще вършим, в случай че се окаже, че един прочут тв водещ си е купил неотдавна общинско жилище като нуждаещ се? ", попита тя.

" Това са поръчки от 2018 година Социален резултат има, а цените към този момент са близки до пазарните. През 2021 година общината е придобила 51 жилища, които са ново строителство. В момента общинските жилища в София са 9018 ", отговори арх. Ивайло Петков от ГЕРБ. 

Председателят на СОС Георги Георгиев добави, че с този отчет ще се решат проблемите на 1500 фамилии.

Нова разпоредба, в която категорично да се забрани продажбата на общински жилища, изиска самостоятелният Борис Бонев от " Спаси София ". Той добави, че при започване на 90-те година столицата е имала 120 000 общински жилища, а в този момент " обвиняванията са освен за ефирен водещ, само че и за някогашни районни кметове на ГЕРБ, които си купили жилища като нуждаещи се ".

" От 2013 година слагаме въпросът за целенасочена политика на общината в тази сфера. Ако желаеме да имаме жилищна политика, би трябвало да имаме и строителство. Колегата Борис Бонев сподели, че през 90-те година Столичната община е имала 120 000 общински жилища, а в този момент броят им е към 9000. Групата на Българска социалистическа партия обаче ще поддържа този отчет, тъй като има хора, които са наематели, които години наред са стопанисвали тези жилища и са вложили в поправки. Не може, тъй като сме чули, че има подставени лица, да кажем на тези хора: ами, няма да си купите жилищата. Ще подкрепим отчета, само че настояваме за правене на цялостна политика в тази сфера, за строителство и за придобиване на нови жилища от общината ", изясни шефът на групата на Българска социалистическа партия в СОС Иван Таков.

Според Яна Тодоранова от Демократична България обаче това, че някой се е грижил за едно жилище, не е задоволителен мотив за продажба. Тя настоя да не се приказва за общинските жилища като за кучета. " Казвате, че общинските жилища са 9000, в този момент след този отчет ще станат още по-малко - към 7000. Нямате причини за този отчет и за тези продажби ", отговори Тодоранова на Таков.

Докладът планува 30% от постъпленията от продажби на общинските жилища да се дават на районните администрации, на чиято територия се намират, за финансиране на построяването, за главен и настоящ ремонт на обществената и техническа инфраструктура на региона. По предложение на зам.-председателя на СОС Милка Христова от Българска социалистическа партия се добави, че с изключение на за обществена и техническа инфраструктура, постъпленията ще отиват и за ремонт на общинските жилища в дадения регион. По предложение на Христова бе прибавен и период, в който регионите да получават тези средства - в края на всяко тримесечие.

Да се извадят всички 34 общински жилища в регион " Красно село ", планувани в листата, настоя кметът на региона Росина Станиславова. Аргументите й бяха, че те са препоръчани от нейния предходник, данните са от 2018 година и все още финансовото положение не на всички наематели дава отговор на условията за прилагане на общинско жилище. Според нея би трябвало да се направи нова инспекция на всички наематели, тъй като имало непозволено настанени, в това число и щерка на зам.-кмет от различен регион. Станиславова обаче не сподели детайлности за кого става дума.

Против отчета се разгласи и Димитър Антов от Вътрешна македонска революционна организация, който съпостави продажбата на общински жилища с това все едно " Пирогов " да си продаде колите за спешна помощ.

Според кмета на " Люлин " Милко Младенов обаче в неговия регион плануваните за продажба жилища са панелки, които са много остарели, към 40-годишни.

" Всички те са за сериозен ремонт, който общината, а не наемателя би трябвало да заплати. Става дума за към 3000 - 4000 лева на жилище, т.е. единствено за регион " Люлин " са нужни 6-7 млн. лева Столична община ще даде ли такива средства ", изясни Младенов.

Думата взе и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която подсети, че районните кметове са директно определени от хората и носят отговорност, а в отчета са единствено техни оферти.

" Не виждам причина да бавим отчета, с цел да желаеме още веднъж мнения на районните кметове. Ако някой е имал забележка, имаше задоволително време и благоприятни условия да се кажат ", изясни Фандъкова.

На въпрос за какво отчетът е от 2018 година и се е бавил толкоз време, тя отговори, че е чакала смяна на остарялата методология за образуването на цените за продажба, по която " те бяха толкоз ниски, че граничеха с занемареност ". " Държах да се трансформират цените и откакто това се случи, внесох отчета ", акцентира Фандъкова.

Искането на Станиславова бе отхвърлено от общинските съветници. Наложи се ръководителят на финансовата комисия Стефан Марков да прецизира, че Станиславова не е участвала на съвещанието на комисията, както тя твърди. Оказа се, че кметът на " Красно село " е объркала комисията, на която е била.

" Хубаво е 2 година по-късно да започнете да разпознавате комисиите на СОС. Това, което вършиме сега, още веднъж е бойкот ", съобщи Марков.

Според Зафир Зарков от ГЕРБ пък тя " разиграва следващ цирк и това е следващата проява за некадърността на вашето ръководство ".

" Район " Студентски " предлага за продажба 22 общински жилища. 16 са препоръчани от моя предходник, доказани са от мен и са допълнени с още 6. Трябва да имаме поради, че години наред сме създавали чувството в тези хора, че те ще станат притежатели на тези жилища и те са вложили в тях. Съгласен съм, че общината би трябвало да има политика в тази сфера и би трябвало да се строят нови жилища, само че дано това не се случва с хората, които са в заварено състояние ", настоя и кметът на регион " Студентски " Петко Горанов.

" Като областен кмет на “Изгрев ” съм изрично срещу да се лишаваме от още един механизъм да вършим обществено виновна политика, като понижаваме жилищния фонд на София. Отдавна упорствам, че хората, които имат опция и желаят да закупят общинско жилище не са обществено слаби и надлежно се разминават с разбиранията ни от морална позиция и императивите на наредбата ", написа във фейсбук пък кметът на " Изгрев " доктор Делян Георгиев. По тези аргументи регионът не е предложил нито едно общинско жилище за продажба.

В последна сметка отчетът за продажбата на 1496 общински жилища бе признат от СОС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР