На 21-ви май 1924г. България се изправя срещу Австрия Точно

...
На 21-ви май 1924г. България се изправя срещу Австрия Точно
Коментари Харесай

100 години от първия официален мач на националния ни отбор

На 21-ви май 1924г. България се изправя против Австрия
Точно 100 години българският народен тим изиграва своя дебютен мач. Това се случва на днешния 21-и май 1924-а година на стадион „ Зимерингер “ във Виена, където българите отстъпват на Австрия с безапелационното 0:6. Създаването на внушителен тим, който да взе участие на Олимпийските игри в Париж, е една от главните дискутирани тематики на учредителния конгрес на Българската национална спортна федерация, провел се в интервала 16-18 декември 1923 година. В началото на идната година се стига до образуването на подобен, а по рекомендация на популярния активист Хуго Майзъл за пръв селекционер е определен 26-годишният ляв халф на Рапид (Виена) Леополд Нич. Първоначално са картотекирани 22-ма играчи, представители на футболните центрове София и Варна, само че по логистични аргументи отпадат шестима. 

На 13 май българската група стартира своето пътешестване – от София до Лом те се придвижват с трен, а до Виена – с парахода " Сатурнус “. Навсякъде първите ни национали са посрещани от стотици свои сънародници, които показват поддръжката си към тях. 

На 21 май 1924 година България излиза против Австрия в следния състав:

Петър Иванов–Вертер, Александър Христов–Шкубата, Симеон Янков–Симето, Гено Матеев, Боян Бянов, Димитър Манолов–Найдо, Димитър Мутафчиев–Мърцо, Никола Мутафчиев–Колишчето, Цветан Генев–Цеко, Константин Мазников–Дяволето, Кирил Йовович–Вагонетката.

Запазили сме и техните прозвища, защото по това време те са съвсем толкоз известни, колкото и имената им. От първите ни национали 9 са играчи на Левски, Димитър Манолов е представител на Славия, а капитанът Боян Бянов – на варненския Тича. Срещу себе си българите имат една от водещите футболни сили в Европа, което в композиция с неналичието на опит и прекомерната упоритост водят до проваляне с 0:6. Най-важното обаче е, че България към този момент има своя внушителен отбор. Той ще дебютира няколко дни по-късно на олимпийските игри в Париж, където губи след сериозна битка от Ирландската свободна страна с 0:1. БНСФ пък е призната за член на ФИФА и по този начин страната става част от международното футболно семейство, каквато е и до ден сегашен.

БФС ще означи вековния празник на националите със особено издание, което ще бъде отпечатано през втората половина на 2024 година В него ще откриете подробна статистика на безусловно всички мачове на представителния ни отбор от 1924 година до през днешния ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР