3-годишният съвместен проект на Девин“ ЕАД с горското стопанство постави

...
3-годишният съвместен проект на Девин“ ЕАД с горското стопанство постави
Коментари Харесай

Опожарената гора в зона „Сечемека“ край Девин се възстановява успешно


3-годишният взаимен план на „ Девин “ ЕАД с горското стопанство сложи основата за възобновяване на местността

 

Тригодишната стратегия в помощ на възобновяване на опожарената гора в зона „ Сечемека “, която „ Девин “ ЕАД създаде взаимно с горското стопанство на град Девин след пожарите през 2020 година, приключи сполучливо със залесяването на нови 330 борови фиданки от доброволци от компанията. Проектът на стойност 12 хиляди лева има за цел почистването и залесяването на 10 дка от местността.



Инициативата започва през 2021 година с разчистване на територията на пожара от обгорялата дървесина, подготовка на терена за залесяване и създаване на ръчни тераси, като в дейностите се включиха доброволци от компанията. През 2022 и 2023 година доброволците участваха и в залесяването на избраните площи с фиданки. През 2024 година пък следва залесяване на нови 4 дка по финансираната от „ Девин “ стратегия, а две години по-късно ще бъдат обработени още 3 дка.



„ През 2020 година изгоря към 500 дка гора, а огънят погълна от 60 до 120-годишни дървета. В по-голямата си част тези масиви са държавна и общинска благосъстоятелност. След случилото се с представители на „ Девин “ ЕАД направихме оглед, като те изявиха желанието да финансират и оказват помощ с работа в залесяването на част от опожарената гора. Разбрахме се това да се случи на повърхност от 10 дка. В тази околност се залесява с бял бор, като грижата за фиданките лишава към 3 години. В този интервал за тях би трябвало да се поставят специфични грижи, да се следи дали едни дървета не засенчват други, да се окосява тревата към тях. В резултат от това би трябвало да имаме към 80% захванати фиданки, като за 1 декар варират сред 300 и 370 броя според от терена. С помощта и на доброволците от страна на компанията дотук имаме цялостна успеваемост в начинанието, а през идващите две години ще продължим да работим по залесяването и да се грижим за фиданките с финансовата помощ от „ Девин “, показа Здравко Караджов, заместник-директор на териториално отделение ДЛС „ Извора “ – град Девин.



Възстановяването и залесяването на зони към извора е единствено част от дълготрайния ангажимент на компанията да оказва позитивно влияние във връзка с биоразнообразието в района. Ето за какво „ Девин “ не просто финансира плана в зона „ Сечемека “, а в продължение на три години взе участие с непринуден труд на близо 100 чиновници в залесяване, почистване и облагородяване на местността.



„ Ролята на бизнеса в сходни начинания е водеща и оставя огромен отпечатък. С оглед на огромния брой пожари през предходните години това, което направихме, беше належащо и може да става по-често. Трябва да способстваме освен по този метод, а и да поддържаме природата чиста и на равнище бизнес, и на равнище обособена персона, “ показа Александър Гюрнев, регионален управител продажби на „ Девин “ ЕАД



А Цветина Тодорова, управител основни клиенти в компанията, прибавя: „ Бизнесът би трябвало да дава образец с държанието си, да върви ръка за ръка с институциите и двете страни да се поддържат взаимно. Трябва да се дава публичност на такива начинания и да се построяват такива тактики, тъй че всички да ги последват. “

===

За „ Девин “ ЕАД

От основаването си през 1992 година „ Девин “ ЕАД е водач на пазара на минерална и изворна вода в България. Изворите и мястото на бутилиране се намират в екологично чист регион в района на град Девин, в сърцето на Родопа планина, откъдето идват продуктите с марка DEVIN – натурална минерална (негазирана, газирана и обогатена с витамини) и изворна вода. Фирмата е извънреден дистрибутор на енергийните питиета Red Bull и плодовите сокове Granini за България.

„ Девин “ ЕАД е виновна компания, която влага в икономическото, обществено и културно развиване на обществото посредством начинания, ориентирани към районното развиване, опазването на околната среда и образованието.

От 2017 година компанията е част от белгийската група Spadel – водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) и Франция.

От 2021 година „ Девин “ ЕАД е сертифицирана въглеродно неутрална компания с валидация, издадена от интернационалната консултантска организация по климата CO2logic и одобрена от упълномощения и самостоятелен сертифициращ орган Vinçotte. „ Девин “ ЕАД е първата българска компания за бутилирана вода, която реализира въглероден неутралитет както на равнище компания, по този начин и на равнище артикул.

Компанията има влиятелния документ Great Place to Work® – най-високото отличие за работодателска марка и чудесно работно място в интернационален проект.

От март 2022 година „ Девин “ ЕАД е притежател на влиятелния документ B Corp™, който отличава компании, отговарящи на най-високите обществени и екологични стандарти и поемащи дълготраен ангажимент за позитивно влияние върху обществото.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР