28-годишният българин Стефани Койков е новият европейски шампион в категория

...
28-годишният българин Стефани Койков е новият европейски шампион в категория
Коментари Харесай

Българин взе евротитла в професионалния бокс

28-годишният българин Стефани Койков е новият европейски първенец в категория “лека тежка”, или до 79 кг, на UBF (Universal Boxing Federation). Това е нова организация в Съединени американски щати, която обаче доста бързо набира мощ.

На церемония в Гелзенкирхен Койков нокаутира при започване на 2-ия рунд турчина Мохамед Озагюн Арифогулари, с цел да стигне до първия си пояс в кариерата. Съперникът му бе непобеден досега с 3 нокаута в 3 мача.

“В края на първия рунд получих много тежък лакът в лицето. Заради това се стегнах и съумях да го смъква с една композиция десен ъперкът - ляво кроше”, изясни от Франкфурт Стефани.

От 4 години той живее и тренира в Германия. “Разбрах, че няма да мога да осъществявам фантазията си за международно или олимпиада, и взех решение да пожертвам с професионалния бокс. Не скърбя, тъй като доста момчета, с които бях в националния тим, към този момент стопираха да се бият”, изяснява той. Сега е член на клуба Le Boxeur, а негов треньор и управител е Саша Незбета, полуруснак, полугерманец.

“Галата бе много странна. Бяхме на отворени прозорци. Нямаше право да гледаш някой различен дуел. В момента, в който свършиш, идват 10 служители на реда и те извеждат. Дори нямахме право да се къпем в залата. Но отново е добре, че ни дават да се състезаваме”, изясни Койков.

В България той стартира в “Етър 99” при Евгени Донев. Стига до младежкия народен тим, стига и до мъжкия. Има няколко републикански трофеи.

Всъщност турчинът изобщо не е трябвало да бъде негов противник в мача за купата.

“12 седмици се подготвях за унгареца Ищван Зелер. Гледах му мачовете стотици пъти. Той е извънредно бърз боксьор. И 6 дни преди дуела ми се обадиха, че е с ковид. И търсят различен противник. Турчинът бе тотално чужд за мен”, изяснява Койков.
 Сега задачата му е да нападна междуконтиненталната купа на WBO през идната година. “Надявам се това да стане през лятото. Такива са проектите на мениджъра ми. WBO е една от четирите огромни организации в бокса”, изяснява Стефани.

Койков е взел участие и в двустранна среща с Тервел Пулев против австрийски боксьори.

“Вече бях в Германия, когато ми се обади. И във Виена победихме единствено аз и той”, изяснява родният боксьор. Той е трябвало да се бие и на галата във Велико Търново, която Тервел трябваше да провежда, само че всичко пропадна.

В 9 мача на професионалния кръг има единствено една загуба от чеха Рене Молик предходната година. “Това беше едвам третият ми дуел и не бях квалифициран задоволително. Но си научих урока”, добавя той.

Единствено съжалява, че поради комплицираната конюнктура не може да се прибере в България. “Смятах да си потегли през декември, само че май няма да стане. В Миндя, където съм израснал, си почивам най-добре. Имам апартамент във Велико Търново, само че постоянно се прибирам на село на спокойствие”, изяснява Стефани.

И му липсват лагерите на Белмекен.

“Това е най-хубавото място на света за подготовка. Миналата година направих един лагер там дружно с Кубрат Пулев”, добавя Стефани, който има упоритостта да доближи равнището на братята в професионалния бокс.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР