25 военни от многонационалните сили на НАТО в Косово Кейфор

...
25 военни от многонационалните сили на НАТО в Косово Кейфор
Коментари Харесай

25 военни от силите на НАТО в Косово са ранени при сблъсъци в северната част на страната

25 военни от многонационалните сили на НАТО в Косово Кейфор (KFOR) са били ранени по време на конфликти в северната част на страната, предадоха международните организации. Там сръбски протестиращи упорстват за оставката на етнически албански кметове.

Няколко военнослужещи от италианския и унгарския контингент на Кейфор са били цел на непровокирани офанзиви и са били ранени, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на детонация на взривни устройства, се разяснява в изказването. Атаките бяха избрани от НАТО като неприемливи.

По мотив новината, че измежду ранените има и италиански военни, италианският министър председател Джорджа Мелони съобщи, че осъжда допустимо най-твърдо случилото се и назова офанзивата против военните на НАТО безусловно неприемлива и безотговорна. " Няма да толерираме нови офанзиви против Кейфор. От фундаментално значение е да се избегнат нови едностранни дейности от страна на косовските управляващи и всички страни неотложно да създадат стъпка обратно, с цел да се понижат напреженията ", съобщи Мелони.

Същевременно италианският външен министър Антонио Таяни заяви, че измежду ранените 25 военни от Кейфор 11 са италианци, от които трима са в съществено положение.

Вчера сърби в Косово влязоха в конфликти с полицията в община Звечан, на 45 км северно от столицата Прищина. В следобедните часове бойците на Кейфор приканиха сърбите да освободят пътя за два автомобила на специфичните полицейски сили на Косово, напомня Асошиейтед прес. След това бойците е трябвало да употребяват сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, с цел да защитят косовските служители на реда в колите и да разпилян протестиращите, съгласно очевидци и локални медии. Събралите се сърби дали отговор, като хвърляли камъни и други твърди предмети.

Повредени са били и няколко автомобила на косовската полиция и един автомобил на публицисти. Снимки демонстрират графити със сръбски националистически знаци, изрисувани върху тях. Насилието беше последният случай, откакто през миналата седмица напрежението се повиши, а Сърбия сложи армията си в положение на нараснала подготвеност и изпрати повече бойци на границата с Косово.

Руският външен министър Сергей Лавров дефинира обстановката в Косово като " тревожна ", обвинявайки Съединени американски щати и НАТО, че претендират за доминиране в тази част на света. Голям " гърмеж " се задава в центъра на Европа, на самото място, където през 1999 година НАТО извърши експанзия против Югославия ", съобщи той по време на пътешестване в Найроби в Кения.

Вчера косовската полиция и силите на НАТО Кейфор бяха видяни да охраняват общинските здания в Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Митровица - четири общини в северната част на страната, където предишния месец се организираха предварителни избори. Гласуването беше значително бойкотирано от етническите сърби, които са болшинство в тези региони. На кметските постове и в локалните общински препоръки тогава бяха определени единствено представители на етническите албанци или на други по-малки малцинства.

Полицията заяви, че сърбите са се събрали в региона на три от общинските здания - в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, само че не и в Северна Митровица. В Звечан те са се пробвали да влязат в постройката посредством принуждение и сълзотворен газ. Ситуацията в града остава напрегната, се споделя в изказване на полицията.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич разкритикува отношението на интернационалната общественост към събитията в Косово, като съобщи, че Кейфор " не пази народа, а узурпаторите ", визирайки явно новите кметове. " Но ние би трябвало да пазиме мира. Мирът е всичко, което имаме ", сподели тя.

Министърът на защитата на Сърбия Милош Вучевич съобщи, че сръбската войска завършва разполагането си след решението за повишение на равнището на паника. Вучевич, който съобщи, че се надява на политическо решение, също по този начин разкритикува Кейфор, като съобщи, че позицията им " наподобява по този начин, като че ли пазят полицията от невъоръжени хора ".

Според Горан Ракич, локален сръбски политик, сърбите декларират, че желаят  новите кметове, които те назовават " противозаконни и нелегитимни ", да подадат оставка и да изоставен постовете си. Те също по този начин желаят специфичната полиция да напусне Северно Косово. 

Кейфор усили наличието си в четирите общини, в това число и в Митровица, и  прикани всички страни да се въздържат от дейности, които биха могли да провокират ескалация, като по-специално настоятелно прикани " Белград и Прищина да се включат в разговора, воден от Европейски Съюз ". 

Посланикът на Съединени американски щати Джеф Ховениър се срещна с президента на Косово Вьоса Османи, а по-късно дружно с посланиците на другите западни сили - Франция, Италия, Германия и Англия, организира среща и с министър-председателя Албин Курти, като го прикани да предприеме стъпки за деескалация на обстановката и понижаване на напрежението. Посланиците предложиха новоизбраните кметове да работят в други здания, а не от постройките на общините. " Мирният митинг би трябвало да остане кротичък ", съобщи Ховениер, осъждайки насилието от страна на сърбите.

Посланикът на Европейски Съюз Томаш Шуньог пък осъди нападението над журналистическите коли, като съобщи, че " на публицистите би трябвало да се разреши да правят работата си, без да се опасяват за сигурността си ".
 
Миналия петък етнически сърби в Северно Косово, които са болшинство в тази част на страната, се пробваха да блокират неотдавна определените етнически албанци да влязат в общински здания. Косовската полиция употребява тогава сълзотворен газ, с цел да разпръсне тълпата и да пусне новите чиновници в офисите.

Повече от дузина сърби и петима косовски служители на реда бяха ранени тогава. Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в нараснала подготвеност.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР