25 години воден режим изтезава жителите на тетевенското село Глогово.

...
25 години воден режим изтезава жителите на тетевенското село Глогово.
Коментари Харесай

Ето как оцеляват нашенци 25 години на воден режим

25 години воден режим изтезава жителите на тетевенското село Глогово. Хората имат достъп до водата по два часа дневно, а фамилиите страдат.

" Истината е, че повече от четвърт век нямаме вода и сме на непоколебим режим. Хората не знаят какво е да се живее обикновено ", показа пред " България Днес " кметът на обитаемото място Бисер Габровски.

Планинското село е с население от 1800 души, като близо 500 от тях са под 20-годишна възраст. Някои от тях са задоволително млади, с цел да не знаят по какъв начин протича един естествен ден от живота на човек, който има достъп до вода когато и да е.

" Тук живеят трудови хора. Има фамилии, чиито членове работят в близки градове, а някои от тях карат втори смени по една или повече седмици подред. Водомайсторът в селото пуска водата в 16 ч., само че го прави доста постепенно и последователно, с цел да не се увеличи налягането прекомерно доста. Иначе рискуваме всичко да гръмне от налягането. Така водата идва в горната част на селото към 17 ч., само че в 19 ч. се стопира, с цел да стартира да се натрупа за идващия ден. Представете си тези хора, които карат втори смени със седмици. Те не стигат до водата въобще. Тъжно е по какъв начин едно четиричленно семейство би трябвало да се изкъпе и изпере в границите на 1 час ", декларира кметът на безводното село.

В селото има детска градина и учебно заведение, които са подсигурени с водоснабдяващи хидрофори, които покриват дребна част от потребностите на учители и възпитаници.

За последните няколко години две компании са опитвали да слагат контейнер, който да доставя селото с вода когато и да е. Първата компания построява терен, на който да бъде подложен този контейнер, само че след това се отхвърля. Втората компания се заема с плана, само че малко по-късно подвига ръце поради инфлацията и приключва работа.

" От компанията споделиха, че е по-изгодно да платят санкция и да прекратят плана. Сега се пуска трети търг и се надяваме този път да е сполучлив, а компанията, която поеме отговорността - да си свърши работата. Ако всичко върви по проект, до май месец през 2023 година ще имаме вода и ще живеем обикновено ", споделя още кметът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР