25 години борба за равенство между половете бе заличена от

...
25 години борба за равенство между половете бе заличена от
Коментари Харесай

Коронавирусът върнал жените в кухнята

25 години битка за тъждество сред половете бе заличена от пандемията от ковид, се споделя в най-новия отчет на Организация на обединените нации, обвързван със обстановката по света. Според изследването поради COVID-19 натоварването за дамите става още по-голямо.

COVID-19 не просто заплаши физически човешкото здраве, само че и основополагащи сегменти от напредъка в международен мащаб - кариерното развиване на дамата и битката й за тъждество.

Коронавирусът принуди нежния пол да прави повече домакинска работа, което въздейства на професионалното развиване на дамата, както и на просветителните й благоприятни условия. Освен това в живота на нежната половинка на човечеството се появяват и от ден на ден проблеми, свързани с физическото и душевното здраве, написа Би Би Си, като цитира отчета на Организация на обединените нации.

„ Всичко, за което сме се трудили в последните 25 години, може да бъде изгубено единствено за една “, разяснява зам.-директорът на организацията „ ООН-жени “ Анита Бхатия.

Тя добавя, че съществува огромна възможност за връщане към стандарти от 50-те години на предишния век.

По данни на Организация на обединените нации още преди пандемията по целия свят размерът на незаплащаната работа, включително и тази по семейството, е съставлявала 16 милиарда часа дневно. Три четвърти от тази работа се пада на дамата, т.е. всеки час незаплащан труд, изпълняван от мъж е еднакъв на три „ женски “ часа.

Дори и по-голямата част от изследването да е извършено в страни с ниски и междинни приходи на човек от популацията и в развитите страни има сходна наклонност, твърди Бхатия.

Една от най-тревожните е, че доста от дамите не се връщат на работа след карантина. Само за септември данните в Съединени американски щати сочат, че над 860 хиляди дами са спрели да си търсят работа. Мъжете по този индикатор са 200 хиляди.

Тази огромна разлика се изяснява с обстоятелството, че главно дамите се грижат за къщата и децата, като няма с кого да си поделят тези отговорности, написа още в отчета.

Спадът на цифрата на работещите дами ще има плачевни последици върху материалното им благоденствие, развиването и икономическата самостоятелност, предизвестява организацията „ ООН-жени “.

Какво споделят някои дами за смяната в живот си поради пандемията?

Би Би Си показа и няколко образеца в границите на самодейността си „ 100 дами “, обвързвана с персони, които са трансформирали по някакъв метод средата към себе си.

Една от тях, която живее в Япония и е бранд съветник, споделя с изданието, че по време на първата карантина се е грижила главно за дома и детето си, до момента в който мъжът й е можел да се затвори в стаята си и да работи.

Тя е ставала в 5 ч. сутринта, с цел да дописва публикации, преди всички да се разсънят. За съпоставяне брачният партньор й е започвал работа в 9:30 ч. и е приключвал към 18. Съпругата е можела да се отпусне след 19:30 ч.

Друга жена от Боливия, която е фермер, пък споделя, че поради първата карантина е съумяла да въвлече в занятието си цялото семейство. Трета – от Кения, дефинира себе си като една от дребното, тъй като има домашна помощница и съумява всичко. Но признава, че става доста рано, тъй като децата го изискват.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР