2365 милиардери в света са увеличили богатството си с четири

...
2365 милиардери в света са увеличили богатството си с четири
Коментари Харесай

Пандемия. Богаташите трупат милиарди

2365 милиардери в света са нараснали благосъстоянието си с четири трилиона $ сред 18 март 2020 година и 18 март 2021 година, което е растеж от 54%.

Общо в този момент милиардерите имат невъобразимата сума от 12,39 трилиона $, излиза наяве от ново изследване на близкия до левите американски Институт за политически проучвания (IPS).

Китайският бизнесмен Джун Шаншан регистрира най-голямо нарастване на благосъстоянието. Състоянието му набъбна за една година от 2 милиарда на 68 милиарда $, или 1300 %. Причината за това: борсовият дебют на две компании.

След него се подреждат рускинята Татяна Бакалчук (плюс 1200 процента) на второ място е китайката Дзуо Сиу (плюс 714 процента). На девето място е спретнат Илон Мъск, който усили положението си със 137,5 милиарда $, или 559 %.

В навечерието на пролетната среща през тази седмица Международният валутен фонд би алармата и за това в новата си икономическа прогноза и икономическите разбори. „ Пандемията на Covid-19 ускорява порочния кръг на неравенството “, е първото изречение в разбор, в който МВФ се занимава с икономическите и обществените последствия от пандемията.

От една страна, коронавирусът усилва неравенството сред страните, твърди МВФ. В съпоставяне с прогнозите от преди рецесията приходът на глава от популацията в разрастващите се страни ще бъде с 20% по-нисък сред 2020 и 2022 година, само че единствено с единадесет % по-нисък в индустриализираните страни. 95 милиона души по света са изпаднали в беднотия по време на пандемията.

Международната общественост би трябвало да направи нещо по този въпрос, а главното, което оказва помощ в битката с бедността, се крие в една лесна формула - повече пари.

Но неравенството се усилва и вътре в самите страни, написа МВФ.

Младите служащи и служащите с релативно ниска подготовка са изключително наранени от рецесията, защото заетостта понижава по-рязко в техните браншове и работните им места са по-застрашени от автоматизацията.

„ Тъй като рецесията форсира силите за цифровизация и автоматизация, е малко евентуално доста от изгубените работни места да се върнат ", написа МВФ в последната си икономическа прогноза.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР