23 държави от Европейския съюз решиха да участват в PESCO

...
23 държави от Европейския съюз решиха да участват в PESCO
Коментари Харесай

Отбраната на ЕС: как да се повиши ефективността, икономисвайки


23 страни от Европейския съюз взеха решение да вземат участие в PESCO – непрекъснато структурно съдействие. Става дума за планове в защитата за спестовност на средства и повишение на успеваемостта.

Военното съдействие и образуването на защитителен съюз е изведено на ново ниво. На 13 ноември, министрите на външните работи и защитата на 23 държавни от районната организация подписаха документ за присъединение към PESCO. През целия ден участниците в срещата не спираха да превъзнасят тази стъпка като историческа. Това обявиха и немският министър на външните работи Зигмар Габриел, и висшият комисар по външна политика и сигурност на Европейски Съюз Федерика Могерини.

Какво е PESCO?

Не става дума за основаването на защитителен съюз по сходство на НАТО. От Европейски Съюз декларират, че няма да има повтаряне на функционалности. По думите на Могерини PESCO ще усили активността на Северноатлантическия алианс. „ Разполагаме с най-хубавите благоприятни условия да се работи там, където не е належащо чисто военно присъединяване “, изясни основният посланик на Европейски Съюз и даде за образец противодействието на хибридните закани. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който също взе присъединяване в съвещанието, приветства самодейността.

PESCO – това са рамките за реализирането от страните на взаимните планове. Министерството на защитата показва следните образци за такива планове – основаването на здравно командване или център за образование на офицери. Основната концепция за съдействие – да се увеличи успеваемостта с помощта на взаимното осъществяване на това, което всяка от страните в този момент прави независимо.

Например, в този момент в страните от Европейски Съюз съществуват съвсем 40 разнообразни вида брониранимашини и към 20 вида самолети. Това неефикасно потребление на ресурсите би трябвало да бъде избегнато с помощта на PESCO. Проектите освен това могат да бъдат два вида: основаване на нови отбранителни благоприятни условия и взаимни интервенции. Общо бяха показани над 50 такива планове, само че планирането ще стартира от 10.

Кой взе участие в PESCO?

PESCO беше планувано още в Лисабонския контракт, който влезе в действие през 2009 година Но пътят за неговото реализиране беше открит от референдума за Брекзит, защото Лондон беше съперник на интеграцията в областта на защитата в границите на Европейски Съюз, страхувайки се, че това ще докара до повтаряне на функционалностите на НАТО. Дания също съобщи, че няма да взе участие в тази самодейност.

Миналата седмица се очакваше, че към PESCO ще се причислят към 20 държави-членки на Европейски Съюз. Своите подписи под документа на 13 ноември сложиха представителите на 23 страни. Извън PESCO за момента са Ирландия, Малта и Португалия, те обаче имат опция да се причислят към самодейността по-късно.

Благодарение на Макрон и Тръмп

Изборите в Съединени американски щати и Франция също помогнаха на PESCO. Особено фактът, че за нов френски президент беше определен Еманюел Макрон. Ще напомним, че Париж обичайно беше последовател на по-независима отбранителна политика на Европейски Съюз. На заключителната конференция Федерика Могерини благодари на Франция, Германия, Италия и Испания за „ водещата роля “ в налагането на PESCO.

По думите й, в промеждутъка сред референдума за Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати в Европейски Съюз са се „ разкрили вратите за вероятните промени “. Тогава, отново съгласно нея, те са решили да „ унищожат призраците от предишното “. Защото отбранителният съюз в Европейски Съюз в течение на 60 години е оставал табу, означи тя.

Своят принос в прокарването на самодейността внесе и Тръмп – в Европейски Съюз схванаха, че би трябвало да разчитат сами на себе си. Зигмар Габриел назова PESCO „ огромна стъпка към самостоятелността “ на Евросъюза по отбранителните въпроси. А неговият люксембургски сътрудник Жан Аселборн добави, че „ в този момент американската външна политика е малко непрозрачна “.

Повече разноски или икономии?

В подписания от министрите документ измежду уговорките се съдържа и „ постоянно увеличение на отбранителните бюджети в действително измерение “. В същото време Габриел, за който тази тематика постоянно е била деликатна, акцентира, че не става дума за повишение на разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт – цел, сложена в границите на НАТО.

Ръководителят на немското външно министерство акцентира, че PESCO ще помогне да се спестят пари. „ Това ще бъде при всички положения по-икономично. Ние в Европа харчим за защита към 50% от разноските на Съединени американски щати, само че имаме единствено 15% успеваемост “, призна Габриел.

Могерини също не подмина тематиката за икономиите на разноските: „ Истинският проблем на Европа се състои в не в това, какъв брой харчим, а във обстоятелството, че харчим поотделно “. PESCO дава опцията „ дружно да влагаме, дружно да изследваме и дружно да произвеждаме “. В тази връзка постоянно се дава образецът, че при производството на 50 бойни самолета всеки един от тях ще излезе по-евтино, в случай че се поръчат единствено 5 бройки.

PESCO е непринудено?

Участието в плановете в границите на PESCO е непринудено. Ако страната е съгласна да се причисли към него, то тя би трябвало да поеме съответни задължения и да ги реализира. Тези задължения със периоди за осъществяване би трябвало да се запишат в националните проекти. Според почитан служител на Европейски Съюз, в случай че страната не извърши своя проект, тя може да престане да бъде част от PESCO. Впрочем той не посочи механизма на сходен жанр изключение.

В PESCO позволява присъединяване и на страни, които не са част от Европейски Съюз. Те могат да бъдат поканени като изключения – за това „ те би трябвало да внесат забележителна добавена стойност в плана “, се споделя в умозаключение на Съвета на Европейски Съюз.

„ Военен Шенген “

Съветът на Европейски Съюз също по този начин приветства предлагането на Еврокомисията да опрости превозването на войски сред държавите-членки. Това съглашение се назовава още „ боен Шенген “, само че събеседник на Дъждовни води във външнополитическата работа на Европейски Съюз посочи, че тук не става дума за свободно напредване на войски, а единствено за отстраняването на някои бариери.

При представянето на това предложение еврокомисарката по превоза Виолета Булк описа, че в случай че по-рано инфраструктурата е била строена поради военни цели, а в този момент – за цивилен. В резултат на това обаче доста транспортни артерии не са приспособени за превозването на военна техника. „ Физическите, законодателните и регулаторните бариери “ също пречат на бързото пренасяне, призна Булк. До края на март би трябвало да бъде показан съответен проект, по какъв начин тези спънки да бъдат отстранени.

PESCO се чака да бъде стартиран на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз, което ще се организира на 11 декември. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР