22 научни, съсловни, пациентски и други неправителствени организации се обединиха

...
22 научни, съсловни, пациентски и други неправителствени организации се обединиха
Коментари Харесай

Д-р Росица Кръстева: Крайно време е България да има свой антираков план

22 научни, съсловни, пациентски и други неправителствени организации се сплотиха в Национален онкологичен алианс. Заедно с Българското онкологично научно сдружение алиансът ще работи по правене на предложение за Национален противораков проект.

Основната цел е да се поддържа въвеждането у нас на Европейския проект за битка с рака в неговата целокупност и метод на разписване, признат от Европейската комисия и приспособен за нашата страна.

По този метод тази активност ще получи политически ангажимент за полагане на оптимални старания в битката с рака за подходи към целият цикъл на болестта.

Първото работно предложение се чака да бъде готово и показано през март т.г.

България доста закъсня по повод правенето на антираков проект. За съпоставяне ще посоча, че в Съединени американски щати подобен проект с поддръжката на държавно управление и президент има от 1971 година. Сега Европа вкарва тези ограничения, които имат отношение към профилактиката, предварителната защита, ранна диагностика и съответно лекуване на злокачествените болести “, означи пред Радио София доктор Росица Кръстева , шеф на Отделението по здравна онкология в Онкологичен център към МБАЛ “Уни Хоспитал “.

Европа слага рамката , а страната ни би трябвало да изготви проекта, добави водещият онколог.

Всички ограничения са използвани, само че всяка страна би трябвало да ги премисли и приложи според от съответните специфики.

Според доктор Кръстева има доста фактори, които способстват за увеличение на заболеваемостта. Важното е да знаем по какъв начин да предотвратим или оптимално рано да открием онкологичните прояви , с цел да не се стига до тежки последици.
Чуйте целия диалог на Катя Василева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР