2023-а беше добра година за модернизацията на Българската армия, това

...
2023-а беше добра година за модернизацията на Българската армия, това
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: 2023-а беше добра година за модернизацията на Българската армия

„ 2023-а беше добра година за модернизацията на Българската войска ", това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев по време на годишната конференция на началника на защитата през днешния ден, 20 февруари. Министърът означи позитивните трендове в защитата от началото на мандата на постоянното държавно управление като повишението на бюджета за защита и ускоряването на модернизационните планове със стъпките, подхванати през 2023 година Очаква се през 2025 година в страната да бъдат доставени първите самолети от вида F-16 Block 70, да бъде приключен първият многофункционален транспортен съд и да дойдат първите машини от семейството „ Страйкър ".

" През тази година следва да се вземат решения за превъзмогване на некомплекта посредством промени в метода на образуване на възнагражденията и други ограничения за мотивация за работа в редиците на армията ", уточни още министър Тагарев. По думите му, належащо е да започва и спор за съвременна и ефикасна подготовка на популацията за деяние при рецесии от друг темперамент.

Министър Тагарев акцентира, че разчита на военната експертиза, която високо цени, и че е належащо да бъдат регистрирани поуките от войната в Украйна. Паралелно с даването на помощ за Украйна страната ни търси спомагателни благоприятни условия за ускорение на превъоръжаването и модернизацията.

„ След по-малко от месец ще отбележим 20-ата годишнина от участието на България в НАТО. Предстои да отбележим 75-ата годишнина от основаването на организацията по време на Срещата на върха във Вашингтон. Тогава ще се разискват спомагателните стъпки за увеличаване на възпиращия и защитителен капацитет, както и за повишение на вложенията в отбранителната промишленост и нововъведенията. Работим в изискванията на масирана агитация и дезинформация и тук е мястото всеки от вас да предприеме ограничения в границите на своите отговорности. Очаквам да оферирате реалистични решения на съществуващите проблеми и искам ползотворна работа на конференцията ", приключи министър Тагарев.

Министър Тагарев поздрави началника на защитата адмирал Емил Ефтимов и военното управление за подготовката на тазгодишната конференция. Той дефинира показания отчет за положението и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година като справедлив, обстоен, не изключително оптимистичен. „ Оптимистични детайли в него са повишението на бюджета за защита, повишението на възнагражденията и някои други моменти, само че проблемите остават. Заедно би трябвало да решаваме проблемите, някои от тях са свързани с ограничаващо ни в някаква степен законодателство, механизмите за ръководство вътре в Министерството на защитата, некомплекта на персоналния състав. За мен това е може би най-сложният въпрос, който би трябвало да решаваме ", уточни министър Тагарев.

В отговор на въпрос на публицисти, министър Тагарев разгласи, че намира сегашния Закон за публични поръчки задоволително еластичен, когато става въпрос за необикновен вид публични поръчки, свързани със сигурността и защитата. По думите му, проблем съставляват многонационалните планове за придобиване на избрани качества. „ Ще бъде изработен разбор на предложенията за промени в Закона за публичните поръчки и в случай че е належащо - ще бъдат предложени промени ", уточни той.

На въпрос на публицисти за предлагането за осъществяване на локален референдум в региона на Ямбол той отговори с думите: „ Ние сме демократична страна, в която всеки работи по отношение на своите пълномощия и отговорности, съгласно Конституцията и законите ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР