2021 е година на безпрецедентна смяна на две последователни служебни

...
2021 е година на безпрецедентна смяна на две последователни служебни
Коментари Харесай

Служебното министерство на туризма отчете дейността си

2021 е година на невиждана промяна на две поредни служебни държавни управления в демократичната история на България. В рамките на миналите седем месеца в Министерството на туризма работиха два поредни служебни кабинета под управлението на министър Стела Балтова – първият с мандат 12.05.2021-15.09.2021 и вторият с мандат от 16.09.2021г. до през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на институцията.

Приоритетите и дилемите, които бяха следвани през миналите месеци, са в сходство с целите на служебното държавно управление за подсилване на държавността посредством честност, бистрота и професионализъм.

През двата мандата напъните на Министерството на туризма и на служебния министър доцент доктор Стела Балтова бяха свързани с възобновяване и стимулиране на туристическия бранш в България в условия на изключителна епидемиологична конюнктура и извеждане на туризма като народен приоритет в политиката на държавното управление. Министерството на туризма работи в непрекъснат и деен разговор с туристическия бизнес, професионалните и браншови организации, университетите и учебните заведения.

Министерството на туризма ориентира активността си в миналия мандат в подтекста на устойчивото развиване и Зеления преход в туризма, към разпространение и приоритизиране на уговорките от Декларацията от Глазгоу измежду туроператорите и сътрудниците, хотелиерите и ресторантьорите, екскурзоводите и браншовите организации в туризма. С провеждането на кръглата маса на тематика „ Зелени нововъведения в туризма “ бе направена първата стъпка от дълга полемика, която да дефинира поредни дейности в посока създаване на кръгова стопанска система, поощряване на зелените нововъведения и смяна на потребителската просвета – съществени фактори за развиване на резистентен и виновен туризъм. Участниците в кръглата маса поддържаха Инициатива за разпространение и поддръжка на споделените задължения в бранш „ Туризъм “ за запазване на климата и понижаване на нездравословните излъчвания в околната среда, заложени в Декларацията от Глазгоу (2021).

След един сполучлив летен сезон, в който туризмът възвърна своята жизненост, във втория мандат дейната работа по предпочитани пазари за възкръсване на туризма и подготовката на зимния сезон продължи, а в подтекста на пандемията беше подложен акцент върху здравния туризъм.

Изминалият интервал сподели, че в доста сложната за туристическия бизнес 2021г. стартира процесът на възобновяване на туристическия поток. За интервала от началото на 2021 година до началото на декември в това число, общият брой на туристите в местата за настаняване в България към този момент е близо 6 млн. по данни от ЕСТИ. За съпоставяне, през цялата 2020 година туристите в местата за настаняване бяха над 4,5 млн. по данни от ЕСТИ.

Ръст на туристическите визити е налице и в интервала 16.09.-05.12.2021г. по отношение на същия интервал на предходната година. По данни на ЕСТИ общият брой на туристите в местата за настаняване е 848 955, което е с близо 10% повече от туристите за същия интервал на предходната година. Сериозен е растежът на задграничните туристи, посетили България през есента – 215 715, което е с 43,6% повече от есента на предходната година.

Съществуващите схеми за държавна помощ бяха продължени, за извънредно малко време бяха създадени три нови - на стойност общо 66 млн. лева от отпуснатите спомагателни 70 млн. лева за туризъм, гласувани от Народното събрание в края на предходния мандат. Средствата по първата, отворена към този момент скица, се чакат в края на декември или първите дни на януари 2022. Подготвят се и 4 млн. лева държавна целева помощ в поддръжка на екскурзоводите.

Като част от предпочитаните политики на министерството, беше даден сериозен подтик на концепцията за туристическото райониране на дестинация България като общ брой от 9 характерни туристически региона със независими организации за тяхното ръководство (ОУТР). Важно достижение бе усилието българският туризъм да бъде включен в Плана за възобновяване и резистентност, готови бяха редица законодателни промени, както и бе сложено началото на развой по основаването на Гаранционен фонд.

В същото време, от основаването на министерството на туризма България не е имала толкоз забележима експозиция на интернационалната сцена, каквато през последните 7 месеца по време на работата на служебния кабинет, откакто беше активизирана работата в Световната организация по туризъм, а първата стъпка в тази посока бе, че през юни страната ни стана заместник-председател за интервал от 2 години на Регионална комисия "Европа " на СОТ към Организация на обединените нации.

На срещата на СОТ в Мадрид в първите дни на декември служебният министър Стела Балтова съобщи желанието на България за домакинство на идната 68-ма среща на Регионалната комисия „ Европа “ през 2023 година и поддържа избора на генералния секретар на организацията Зураб Пололикашвили за втори мандат. В същото време кандидатурата на Копривщица получи огромно самопризнание, право на присъединяване и поддръжка от Best Tourism Villages 2021 - Upgrade Programme, която й дава шанса да получи и специфичния етикет за най-хубаво туристическо населено място на СОТ – представляващо извънреден образец за дестинация за селски туризъм с приети културни и естествени запаси, което съхранява и разпространява полезности, артикули и метод на живот в селските региони и общността и се ангажира с нововъведения и резистентност. Инициативата цели точно да насърчи ролята на туризма в трансформацията, развиването на селските региони и благосъстоянието на общностите.

Световната организация по туризъм разгласява 64-те най-хубави образци за дестинации, които употребяват силата на туризма за резистентен напредък, измежду които и България. В класацията страната ни е показана с два рекламни видеоклипа – Find Your Story и Cultural tourism, Gourmet cuisine & Wine. В тези клипове страната ни се популяризира като дестинация с голям брой благоприятни условия за туризъм през цялата година, като се натъртва на богатата ни история, морски и летен туризъм, както и на винено-кулинарния туризъм, който става все по-популярен.

По време на служебния кабинет министър Балтова организира и десетки двустранни срещи със свои сътрудници и представители на други страни и на бизнеса, в блян да бъде повишен туристопотокът и да се основат условия за работа на бизнеса. Положени бяха старания да бъдат улеснени пътуванията на туристите в изискванията на невижданата рецесия с COVID-19, гарантирайки сигурност и запазвайки здравето както на гостите, по този начин и на работещите в бранша. Резултатите не закъсняха.

Някои от значимите и сполучливи позитивни начинания в развиването на бранш „ Туризъм “, които са в доклада на служебния кабинет:

1. Сектор „ Туризъм “ беше включен в Националния проект за възобновяване и резистентност.

2. Приет е кратковременен проект за активност в осъществяване на Националната тактика за стабилно развиване на туризма в Република България.

3. Приет е проект за развиване на здравния туризъм в България.

4. Стартира самодейност за изменение и допълнение на Закона за туризма в частта, отнасяща се до статута и стопанската самостоятелност на ОУТР.

5. Стартира самодейност за изменение и допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година в частта субсидиране на входящия туризъм.

6. Основно изпитание беше обезпечаването на държавна финансова поддръжка за туристическия бизнес.

7. Развитието на новаторски, цифрови форми на националния туристически маркетинг.

8. Приоритизиране на тематиката за Зеления преход в туризма в дневния ред на мислене и работа в бранш „ Туризъм “.

9. Осъществена дейна интернационална активност за одобряване престижа на България като конкурентна и желана туристическа дестинация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР